A+ A A-

Глумац Душан Матејић: Представа тренира наше унутрашње моторе

Оцените овај чланак
(4 гласова)

dusan1Представа „Не оклевај, импровизуј“, пројекат студената глуме, из класе професора Срђана Ј Карановића нешто је што не треба прескочити ове године.

 

Сви жељни позоришта, могу да је погледају у Театру Вук у наредним месецима, а верујемо да ће се играти и на отвореном током лета.  Прво извођење представе ове позоришне сезоне, било је протеклог викенда. Очекујте – неочекивано. Представа припада театру импровизација и њена специфичност се огледа у томе што је сваки пут другачија и што је још занимљивије - глумци остварују интеракцију са публиком.

 

У представи играју Ива Кевра, Јелисавета Караџић, Бранкица Себастијановић, Ивана Дудић, Анита Стојадиновић, Јована Гавриловић, Богдан Богдановић, Стефан Радоњић, Душан Матејић и Милош Ђуровић.

                                                       brankicajedan

“Представа која ће бити одржана “Не оклевај – импровизуј” је докторски рад нашег асистента  професора Срђана Ј Карановића. Представа припада театру импровизација. Позориште импровизација је једна занимљива форма настала из импровизованог чина, обреда, ритуала, који су сами по себи, импровизација. Међутим ове вежбе које ми радимо су започете и настале у Америци средином прошлог века и то су вежбе за студенте глуме који тренирају машту, брзину, вољу, слушање партнера, контакт са партнером и осећај за радњу“, каже за Кућу добрих вести глумац Душан Матејић.

                     

У изјави коју је дао нашем младом сараднику Дејану Трпковском он је подсетио да је представа плод тромесечног интензивног рада на позоришним радионицама.  


„Са Срђаном Карановићем радили смо три месеца активно позоришну радионицу где смо прошли кроз 105 вежби. Ви у представи гледате неких десетак вежби тако да је то занимљиво и сваки пут је другачије. И често се дешава да исти људи дођу да гледају у ту представу више пута, постоји та свежина и оно сто је занимљиво што та врста позоришта стварно тера глумца да остану у тренингу и тренирају своје унутрашње моторе и то је јако добро“, каже Матејић.

 

“Не оклевај – Импровизуј”  је представа настала као ауторски пројекат Срђана Ј. Карановића, на Факултету драмских уметности у Београду, рађена са класом Глуме у седмом семестру и заснована је на низу вежби импровизација, а не на драмском тексту.

 

Импровизације су инстинктивне спонтане игре у којима учесници, попут деце, користе машту да би се играли и креирали шта год пожеле. Све што глумци буду изводили на сцени настаће управо тог тренутка пред присутном публиком, без икакве претходне припреме.

                                       ljubljeni

Представа подсећа и на то да је и наш живот у неким својим тренуцима, чиста импровизација и да нас "тера" да реагујемо се и снађемо се у тренутним околностима.

 

У Театру Вук уследиће затим предпремијера представе Венера у крзну 20. априла са почетком у 19 часова, а премијера је 21. априла.

 

На крају месеца биће одржана и представа Тица.

 

Театар Вук се налази на Булевару краља Александара 77а, број телефона благајне је +381(60) 24 24 860.

 

За позоришта важе правила о епидемиолошким мерама и битно је да их се придржавате.

 

Аутори фотографија: Дејан Трпковски и Анђела Оскоруш

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 13 април 2021 14:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани