Logo
Одштампајте ову страницу

Свечана академија „Роми који су учинили свет бољим местом“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

romidandfdfdfdfdПоводом Међународног дана Рома и 50 година од одржавања Првог светског конгреса Рома, 8. априла 2021. године, са почетком у 18 часова, на Сцени „Раша Павловић“ Народног позоришта у Београду, одржаће се свечана академија под називом „Роми који су учинили свет бољим местом“.

 

Овај догађај организован је уз подршку Министарства културе и информисања, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, пројекта Интеграција Рома Савета за регионалну сарадњу, Поверенице за заштиту равноправности, Ромског националног савета, удружења Ромаг, Народног позоришта у Београду, те пројекта ПроДајлог.

 

Након кратког церемонијалног дела програма, уследиће наративно-музички перформанс током којег ће наступити госпођа Наташа Тасић Кнежевицћ, солисткиња опере Српског народног позоришта, господин Гаврило Рабреновић, оперски уметник Народног позоришта у Београду, господин Бранко Тадицћ и Етно група, господин Саша Кнежевицћ, пијаниста и оперска дива Јадранка Јовановић. Догађај ће бити преношен уживо, на Фејсбук страници Рома Интегратион 2020.

 

Први светски конгрес Рома, одржан је у Лондону 1971. године и посебно је важан јер је то било први пут да су се радне групе бавиле одређеним ромским питањима, као што су језик, култура, образовање, социјални статус, али и ратни злочини почињени над Ромима. Такође, по први пут, Роми су добили своја обиљежја – заставу и химну.

 

Са популацијом од око 12 милиона, Роми су највећа национална мањина у Европи. Иако још увијек често на маргини друштва, суочени са свакодневном дискриминацијом, стереотипима и борбом за основна људска права, Роми су кроз историју под тешким условима давали свој допринос светској политици, култури и уметности, те овом свечаном академијом славимо све Роме који су овај свет учинили бољим местом.

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 април 2021 21:33
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015