Кућа Добрих Вести

Login

Разговор о књизи „Ванземаљски језици“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

VanzemaljskijeyieieiccccOнлајн промоција новог издања Центра за промоцију науке, књиге „Ванземаљски језици“, одржаће се у среду, 3. фебруара, са почетком у 19 часова на YouTube каналу ЦПН-а.

 

Прва промоција најновијег издања Центра за промоцију науке Ванземаљски језици одржаће се онлајн, у среду, 3. фебруара, са почетком у 19 часова. Пренос разговора о књизи Ванземаљски језици можете пратити уживо путем линка на YouTube каналу Центра за промоцију науке.

 

О књизи ће говорити др Машан Богдановски, преводилац књиге „Ванземаљски језици“ и др Дарко Доневски, астрофизичар. Разговор модерира Иван Умељић, уредник издања.

 

О књизи „Ванземаљски језици“

 

Питање које нас је одувек бескрајно интригирало: „Да ли смо сами у васиони?“, увек је праћено и оним другим, још сложенијим: „Ако живот ван Земље постоји, како бисмо комуницирали са њим?“

 

Научни писац Данијел Оберхаус, аутор најновијег издања Центра за промоцију науке, води читаоце у потрагу за ванземаљским језицима. Истражујући многобројне покушаје Земљана да током векова дођу до ванземаљаца, аутор поставља и нека питања на која још не постоје одговори:

 

– Уколико пошаљемо поруку у свемир, да ли ће је ванземаљска бића примити? Хоће ли је разумети?

– На ком језику ћемо ми говорити (а на ком они)?

– Да ли, осим универзалне граматике (коју је успоставио Ноам Чомски), постоји и граматика свемира?

 

Оберхаус, између осталог, читаоце упознаје и са идејом с краја деветнаестог века о комуникацији са Марсовцима уз помоћ Морзеове азбуке и огледала, са пројектима СЕТИ (Search for Extraterrestrial Intelligence) и МЕТИ (Message to Extreterrstrial Intelligence), првим АИ амбасадором међу звездама (Ела), који игра карте, прориче судбину и рецитује поезију, као и са многим другим занимљивостима. Ванземаљски језици откривају како су филозофија, лингвистика, математика, наука и уметност утицале на креирање међузвезданих порука.

 

Од соларних огледала пројектованих за комуницирање са Марсовцима Морзеовом азбуком до фонографских записа и вештачке интелигенције којој је намењено да миленијумима лута космосом, сваки међузвездани комуникациони систем одражава научна знања и културни сензибилитет епохе која га је створила.

 

Илустрације у књизи: Никола Кораћ

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 03 фебруар 2021 11:32

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија