Кућа Добрих Вести

Login

Трибински програм: „Отклон од дистанце“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

otklonoddistanceeeeeeКада је последњег дана 64. Међународног београдског сајма књига, који се одвијао под слоганом ПИСМО=ГЛАВА, амбасадор Египта уручио „Отворену књигу” отправници послова амбасаде Румуније, чиме је најављено да ће наши суседи бити почасни гости наредног, шездесет и петог издања највеће културне манифестацији у овом делу Европе, нико није могао да претпостави да ће готово цела 2020. протећи у знаку слогана „Будимо одговорни” и да ће већина великих овогодишњих културних догађаја бити одложена за нека сигурнија и здравија времена.

 

Тако није одржана ни овогодишња светковина књиге под куполама Сајма, чија је Хала 1 једно време чак била претворена и у ковид болницу. Традиционални октобарски свечарски сусрет издавача са десетинама хиљада читалаца премештен је у књижаре и у велики шатор на Тргу републике, па су велики попусти и најновији наслови макар делимично успели да надоместе макар делић оне специфичне сајамске атмосфере којој се једнако радују сви који не могу да замисле живот без књиге.

 

Од половине марта у целоме свету није одржан ниједан већи међународни сајам књига и готово све највеће светске манифестације ове врсте део планираних програма преточиле су у дигиталне садржаје.

 

Међународни београдски сајам књига ће се овој новој пракси придружити дводневним трибинским програмом који ће бити реализован у петак, 11. и суботу, 12. децембра под заједничким насловом „Отклон од дистанце“.

 

Током ова два дана, у свечаној сали управне зграде Сајма биће одржано осам разговора, у којима ће учествовати истакнути представници домаће књижевне и шире културне сцене. Разговараће се о Меши Селимовићу, Бориславу Пекићу, преводилачком позиву, књижевности за децу, јубилеју манастира Шишатовац, проблему периодизације савремене српске књижевности и о начину на који су домаћи медији функционисали и функционишу у доба пандемије.

Комплетан програм и имена свих учесника налазе се у наставку, а свих осам трибина сви заинтересовани ће уживо моћи да прате преко званичног фејсбук профила Сајма књига.

 

Све трибине потом ће се наћи на сајамском јутјуб каналу и биће доступне публици преко линкова на многим сајтовима медијских кућа.

 

ПЕТАК, 11. ДЕЦЕМБАР

 

13 часова: Књижевни амаркорд – „Дервиш и тврђава, биоскоп и књижаре – стотину и десет година од рођења Меше Селимовића“Редуковани циклус дигиталних сајамских трибина почеће разговором о савременој рецепцији лика и дела писца романа „Дервиш и смрт“ и „Тврђава“ са филмским редитељем и уредницом једне од наших највећих издавачких кућа.Учествују: Властимир Судар и Марија Радић Модератор: Мухарем Баздуљ

 

14 часова: Отклон од дистанце „Деца у (не)времену“ – Књижевност за децу у ова шугава временаДеца су нам од марта била код куће, пред „коцкастим екраном“, а од септембра су у школи, са заштитном маском на лицу. Шта о њиховој „новој нормалности“ имају да кажу чланови једног сасвим необичног Кризног штаба?Учествују: Јасминка Петровић, Урош Петровић и Љубивоје РшумовићМодератор: Гордана Главинић

 

15 часова: Пронађени у преводу – Разговор Мухарема Баздуља и Владимира Д. ЈанковићаПрва од две трибине на којима ће писци који су и преводиоци и преводиоци који су и писци разговарати о свим својим језицима и свему ономе што се налази „између редова“ изворника и превода.Овога пута, два књижевна другара ће, ко зна, можда разговарати и о Зинедину Зидану!

 

16 часова: Отклон од дистанце – „Култура у медијима у доба короне“Нема Сајма књига, нема БИТЕФА, нема Октобарског салона, било је нешто мало БЕМУСА, можда ће бити ФЕСТА... о чему данас говоримо када покушамо да говоримо о културном животу?Учествују: Марија Ђорђевић, Мелиха Правдић и Сања МилићМодератор: Вуле Журић

 

СУБОТА, 12. ДЕЦЕМБАР

 

13 часова: Књижевни амаркорд – „А ко је појео скакавце? – деведесет година од рођења Борислава Пекића“Уместо „1999“ имамо 2020, уместо „Беснила“ ковид 19... Дешава ли нам се данас макар нешто о чему није писао Пекић?Учествују: Гојко Божовић, Небојша Брадић и Слободан Владушић

Модератор: Владан Бајчета

 

14 часова: Пронађенe у преводу – Разговор Ане Ристовић и Силвије МонросДруга трибина мини циклуса разговора писаца који су и преводиоци и преводилаца који су и писци о свим њиховим језицима и свему ономе што се налази „између редова“ изворника и превода. Овога пута, две даме ће, ко зна, можда разговарати и о Марадони!

 

15 часова: Књижевност и науке – „Периодизација савремене српске књижевности“Сви знамо да се савремена домаћа књижевна продукција дели на тиражну и ону која то није. Или ипак није баш све тако бестселерсно?!Учествују: Ненад Николић и Игор Перишић

Модератор: Владан Бајчета

 

16 часова: Књижевни амаркорд: „500 година манастира Шишатовац“Пола миленијума једног фрушкогорског манастира у педесет минута трајања ове трибине. Макар толико.Учествују: Наташа Половина и Срђан ОрсићМодератор: Владимир Папић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 07 децембар 2020 17:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија