A+ A A-

Гради се хотел у пустињи, 80 метара под земљом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pustinjasssssdfdfdfРеномирани француски архитекта Jean Nouvel, познатог по здањима као што су кула Агбар у Барселони, Пустињске руже у Дохи или Лувр у Абу Дабију, недавно је представио нови импозантан пројекат а овог пута реч је о поџемном хотелу названом Jean Nouvel, који би требало да се гради у пустињи Ал-Улал недалеко од области Мадаин Салих која је заштићена као УНЕСКО светска баштина.

 

Према речима архитекте, инспирација за овај хотел у пећини дошла је од оближњег заштићеног древног града Набатаеан, који је у периоду између четвртог и другог века пре нове ере био усечен у пешчар.

 

„Ал-Ула је музеј. Свако удубљење и испупчење, свако зрно песка и стеновити обриси, свако геолошко и археолошко налазиште заслужују сву пажњу и детаљно проучавање. Од виталног је значаја да задржимо сву њену препознатљливост и атрактивност, која углавном почива на њеном удаљеном и местимично архаичном карактеру.“, рекао је Јеан Ноувел за Дезеен.

 

Улаз у хотел ће бити организован преко кружног дворишта које ће бити урезано у падину пешчарског брда. Ова улазна партија биће ослобођена вишка декорације и уливаће страхопоштовање ка суровој природи.

 

Улаз у сам хотел биће полуукопан са таваницом која делимично пропушта светлост креирајући у ентеријеру занимљиву игру сенки.

 

Из ове улазне зоне, низ соба ће бити организован око централног лифтовског окна високог 80 метара.

 

Према представљеном пројекту хотел Jean Nouvel, ће имати 40 соба и три виле за одмор које ће бити усечене у терен, а сваки апартман ће имати балкон са ког се пружа поглед на окружење.

 

Сваки апартман ће имати зидове од пешчара како би се гости током боравка имали у виду да се налазе недалеко од древног града Набатаеан који је уврштен у УНЕСКО светску баштину.

 

„Наш пројекат нема намеру да угрози оно што су човечанство и време градили годинама. Наш пројекат слави дух народа Набатеан без икаквог карикирања.“ – истакао је Jean Nouvel.

 

Наиме, пројекат Sharan је део плана осмишљеног од стране Краљевске комисије за област Ал-Улал, у циљу подстицања туризма у том историјом богатом подручју.

 

Jean Nouvel, се нада да ће овај модерни хотел прославити наслеђе тог подручја и истиче да Ал-Улал заслужује да стекне одређени степен модерности али тако да поштује историјско наслеђе.

 

Извор: Tуристички свет/Градња


Последњи пут измењено четвртак, 12 новембар 2020 13:58

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани