Кућа Добрих Вести

Login

ФЕСТ 2019: Без заштите

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bezzastiteeeeОвогодишње издање ФЕСТ-а нуди репрезентативан пресек филмова који су обележили протеклу продукциону сезону, као и оних који ће током наредне бити чести учесници угледних фестивала, а многи од њих имаће дуг и успешан биоскопски живот.

 

У два такмичарска програма ФЕСТ-а, Главном и Српски филм (Србија и пријатељи), пред публиком ће се наћи одабрани наслови који, сваки на свој начин, представљају ауторски окршај са актуелном стварношћу или стварношћу коју одавно називамо прошлошћу, но ту су и имагинарни светови чије је упориште у реалности опипљивије од овог папира. Више него приметна заступљеност филмова такозваних малих кинематографија или знатног броја редитељки у програму ФЕСТ-а (двадесет) није ствар „селекторске коректности”, већ квалитета ауторског израза који треба да препозна и публика, истакао је уметнички директор ФЕСТ-а, Југослав Пантелић у уводној речи за каталог овогодишњег фестивала. Он је за публику ове године приредио је 125 премијерних остварења у следећим програмима:

 

Такмичарски: ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ и СРПСКИ ФИЛМ (Србија и пријатељи)

 

Ревијални: Главни ван конкуренције, ФЕСТ 47, ФЕСТ 47 Гала, Фокус Европа, ФЕСТ представља, Докуфест, ФЕСТ за младе, Специјалне пројекције, ФЕСТ Класик

 

Овогодишњи Главни такмичарски програм нуди 14 брижљиво одабраних филмова из Велике Британије, Француске, Либана, Аргентине, Ирана, Аустралије, САД, Хрватске, Азербејџана, Словеније, Русије. Жири у саставу Бојан Вулетић, Милена Зупанчић, Иоана Урицару, Нада Шаргин, Горан Богдан одлучиваће о наградама у категоријама: најбољи филм, најбољи сценарио, најбоља режија, најбоља мушка улога, најбоља женска улога, најбољи деби и награда жирија. Најбољи филм понеће награду Београдски Победник.

 

У истим категоријама, награде ће се додељивати и у националној селекцији, а о њима ће одлучивати жири у саставу Лазар Бодрожа, Даниел Рафаелић, Милан Марић, Њанг Јао, Алберт Њиедерспил. Ове године програм Српски филм (Србија и пријатељи) интегрисао је и изабране филмове који представљају српске мањинске копродукције. Циљ те одлуке јесте да се квалитативно повећа конкурентност при селектовању филмова за тај програм и подигне свест о значају мањинских копродукција које нас већ годинама успешно представљају на најугледнијим светским фестивалима, а и ван њих. У овом издању ФЕСТ-а, у оквиру националног филмског програма, видећемо српске копродукције с Немачком, Пољском, Словенијом, Црном Гором и Хрватском.

 

                              zbijanjeredova

Поред званичних награда жирија, биће додељена награда Небојша Ђукелић за најбољи филм региона, Политикина награда Милутин Чолић, награда ФИПРЕСЦИ жирија и награда ФЕДЕОРА жирија.

 

Награда Београдски Победник за изузетан допринос филмској уметности, постхумно ће бити додељена српском редитељу Душану Макавејеву, а Београдски победник за досадашње стваралаштво биће додељен глумцу и редитељу Рејфу Фајнсу.

Фестивал ће отворити филм Миљеница Јоргоса Лантимоса, премијерно приказан у Венецији, и номинован за 10 Оскара. ФЕСТ 47 пред публику излази с филмовима који ће задовољити најразличитије укусе љубитеља седме уметности – од сентиментално суровог Хладног рата Павела Павликовског, преко узнемирујућег, и за млађу публику непрепоручљивог, најновијег учинка Ларса фон Трира, до отрежњујућег антиратног филма каријере Гијома Никлуа Границе света. Кустурица ће представити свој нови филм о Хосе Мухики, Пепе, један узвишен живот, а на програму ће се наћи најпопуларнији филмови светске продукције из прошле године попут Vice, Green book, The Wife, If Beale street could talk, Love Simon, Boy erased, Welcome to Marwen, Stan & Ollie, Under the silver lake, али и нови филмови добро познатих редитеља као што су Паоло Сорентино, Лука Гвадањино, Гас ван Сант, Матео Гароне, Ксавијер Долан, Питер Богданович… У ФЕСТ-у за младе биће приказан и јапански анимирани филм Мираи номинован за Оскара, док ће се у програму Докуфест наћи филмови о Витни Хјустон, Бастеру Китону и Роберту Мичаму. 47. издање ФЕСТ-а нуди и филмове чије ауторе и глумце тек треба да откријете- тајландски филм ПИПЦИ, француски ДИВЉИ, мађарски КОЛЕКЦИОНАР, португалски ДИЈАМАНТИНО, шпански ТРИ ПИСМА ПОЛУ МОРИСИЈУ, амерички ПЛАНИНА … ФЕСТ ће у програм такође уврстити и три кратка филма младих аутора– Страно тело Душана Зорића, приказан у Венецији, Шафарикова 19 Лане Павков, и Малишан Данила Бећковића.

 

Гости фестивала биће екипе филмова Црни анђео, Последице, Момци, Завод, Брусхалтер, Дивљи, Границе света, као и филмова из региона Између дана и ноћи, Последњи Србин у Хрватској, Ф20, Осми повјереник, Избрисана, Сам самцат, Алеџи, Скупај... Филм Бела врана поред редитеља Рејфа Фајнса промовисаће и светски позната глумица Адел Ексарчопулос. Она се прославила улогом у филму Плаво је најтоплија боја за који је освојила Златну палму- први пут у историји Канског фестивала жири је одлучио да Палму осим редитељу додели и двема главним глумицама.

 

Филмски центар Србије, у сарадњи са Југословенском Кинотеком и ФЕСТом, по пети пут организује копродукцијски маркет ФЕСТ Forward, који ће се и ове године одржати 1-2. марта у просторијама Југословенске кинотеке (Узун Миркова 1). У склопу овогодишњег ФЕСТ Форњарда биће представљене две селекције пројеката – избор српских пројеката у развоју и избор интернационалних пројеката који се фокусирају на приче за жене, о женама и/или које режирају жене.

 

Овогодишња новина је да се ФЕСТ са такмичарским програмима враћа у свој првобитни дом- Комбанк дворану (некадашњу Дворану Дома синдиката). Комбанк дворана ће угостити пресс центар, прес конференције и пројекције за новинаре.

 

Карте за фестивал биће пуштене у продају 9. фебруара. Карте за пројекције у Сава центру, Комбанк дворани и Дому омладине, сем на благајнама тих дворана, могу се набавити и онлине путем Тицкет висион-а (еџ-Евентим), као и на свим Тикет вижн продајним местима (у том случају, цена карата је увећана за 20 дин). Карте за остале пројекције купују се на благајнама сала. Цене карата крећу се од 250 до 400 динара (500 динара за оварање и затварање), а филмови ће се приказивати у следећим салама: Сава центар, Комбанк дворана, Дом омладине, ДКЦБ, Фонтана, Музеј југословенске кинотеке, Југословенска кинотека, ЦЗК Влада Дивљан, Цине Гранд – Kапитол Парк Раковица, Синеплекс УШЋЕ Шопинг Центер, Сомеплекс 4Д Делта сити, Арт биоскоп Коларац и ЦЗК Сопот.

 

У првих седам дана продаје одобрава се 10% попуста на комплете карата по терминским линијама.

 

Новинари који желе да се акредитују за праћење 47. ФЕСТ-а могу то да ураде преко линка на нашем сајту www.fest.rs, у секцији пресс. Рок за слање захтева за акредитацију је 15. фебруара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 29 јануар 2019 22:06

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија