Кућа Добрих Вести

Login

Београд коначно добио свој први Биткоин банкомат

Оцените овај чланак
(2 гласова)

netokracijaaaaБЕОГРАД - Београдски ресторан Appetite угостио је синоћ представнике српске биткоин сцене који су свечаном церемонијом и званично пустили у рад први биткоин АТМ (банкомат) који ће се налазити у просторијама овог ресторана, а који корисницима омогућава куповину биткоина за динаре.


Биткоин је виртуелни новац који нема свој физички облик и нови је начин међународног електронског плаћања. Користи се за плаћања на интернету, али се може и заменити другим, класичним валутама.


Пуна сала ресторана Аppetite указала је да се српска биткоин сцена активно развија и да је сваким даном све већа и већа. Први аутомат за куповину ове валуте, који је премијерно представљен крајем прошле године, од синоћ је доступан свим заинтересованим корисницима који желе да купе биткоине, али и да се упознају са криптовалутом која је већ сада окренула финансијску индустрију наглавачке.


Догађај је отворио Млађен Мердовић, један од оснивача “Биткоин асоцијације” који се присутнима обратио речима да је ово само први корак ка популаризацији битцоина у Србији. Екипа која стоји иза ове иницијативе покушаће да, у наредном периоду, приближи битцоин људима и укаже на велики потенцијал који ова валута има као финансијска, али пре свега технолошка иновација.


Едукацијом корисника до популаризације биткоина


Председавајући Биткоин асоцијације, Александар Матановић, изјавио је у обраћању присутнима да се сада и званично пушта у рад први такав аутомат у Србији, али и шире, те да ово удружење има за циљ промоцију и популаризацију битцоина али и правилне употребе ове валуте:


Желимо да покажемо да битцоин није валута којом се служе продавци дроге и људи са дубоког Интернета. У питању је једна јако добра и корисна ствар, која нам може донети много бенефита, а са којом се треба упознати и чији развој свакако треба пратити.
Први биткоин АТМ у Србији трансакције обавља преко домаћег сервиса ЕC District који служи за откуп и продају биткоина, а који послује већ дуже од две године. Из организације истичу да се преко аутомата могу искључиво куповати биткоини, те да се не могу продавати. Аутомат је прилагођен домаћој валути – динарима, тако да се куповина може извршити у апоенима од по 200, 500, 1000, 2000 и 5000 динара. Аутомат не враћа кусур, а пре куповине потребно припремити тачан износ уплате.


Борба за прихватање биткоина као легитимног средства за плаћање


Упитавши Млађена како Народна Банка Србије гледа на битцоин, он је изјавио да га ова институција тренутно не посматра као валуту, те самим тим не представља тело које регулише његову размену тј. куповину и продају на простору Републике Србије:
„Нисмо чекали потврду Народне Банке Србије како бисмо пустили у рад први банкомат овог типа у Србији, већ искључиво поступамо према оквирима и дефиницијама које је ова институција прописала.Један од најбитнијих циљева асоцијације је борба за то да битцоин буде прихваћен као средство плаћања на начин да не оптерети превише (гомилом непотребних прописа) оне који га користе, а опет да се уведе неки ниво реда у пословање са битцоином и спрече злоупотребе. Дакле није нам циљ да се биткоин пословање обавља на потпуно нерегулисан начин, већ да се регулише, али прописима који поштују његову специфичност”, каже он.
Биткоини имају вредност само зато што су људи добровољно прихватили да као начин плаћања за “права” добра и услуге. Међутим, они могу бити размењени и за праву, конвенционалну валуту.


Биткоин је осмислио извесни Сатоши Накамото, 2009. године, а назив "биткоин" односи се и на open source softver који омогућава коришћење валуте и на читаву P2P мрежу корисника. За праћење трансакција користи се дистрибуирана база података преко чворова peer-to-peer мреже.


Биткоини могу бити коришћени за куповину различитих он-лајн (online) услуга (рецимо – веб дизајн). Пошиљалац шаље “новчиће” на адресу примаоца комбинујући их у поруци са приватним кључем познатим само пошиљаоцу. Сваки учесник мреже има такозвани фајл - новчаник, који садржи произвољну количину пари кључева.


Извор: Кућа добрих вести/Нетокрација


Последњи пут измењено четвртак, 11 јун 2015 20:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија