Кућа Добрих Вести

Login

Како успешно искористити Твитер у пословне сврхе

Оцените овај чланак
(6 гласова)

tviterrrrrБЕОГРАД - Коришћење социјалних медија за посао није више новост ни код нас, међутим, оно што је ˝проблем˝ је то што се већина бизниса ослања највећим делом на Фејсбук, а Твитер или не користе, или покушавају да га користе као Фејсбук што не даје жељене резултате, па се ствара генерална слика да Твитер није ефикасан као Фејсбук. Покушаћу кроз један добар пример да вам покажем како успешно користити Твитер за развој вашег посла. 

1. Немојте повезивати Фејсбук са вашим Твитер налогом. Ми твитераши се делимо на нас и њих (кад кажем њих, мислим на ове са фејса, иако 95% нас има и фејс и користи га). Кад видим неки твитер налог који поставља линковане поруке са фејса одмах ми је прва асоцијација да неко није улозио време да се посвети твитеру и постављам питање како ће се онда посветити мени као клијенту?

2. Комуницирајте са својим пратиоцима. Одговарајте на @mention ретвитујте своје пратиоце ако твитују нешто везано за вас или вашу индустрију. Користите # како би окупили своје пратиоце око теме која вас занима, запратите људе који вам могу бити циљна група, узвраћајте фоллоw. Наравно немојте насумично пратити људе, боље да вас прати 100 људи које занима оно што ви нудите него 1000 оних које не занима.

3. Сваки твит мора да вам има смислен садржај, посветите му времена. Много је теже твитнути него поставити статус на фејсу јер сте ограничени са 140 карактера. Увек оставите слободног простора утвиту да могу да вас ретвитују они који користе методу RT@tvojbiznis. Знајући ово немојте правити дугачак ник.

4. Увек је добро да на твитеру промовишете неки добар садржај везан за вас, најбоље ваш корпоративни блог или садржај са вашег сајта. Чак није грешка ни делити садржај ваше конкуренције јер ће то ваши пратиоци ценити а за њих не постојите само ви на овом свету.

5. Кризни ПР је најбоље водити преко твитера, нигде се вести не шире том брзином као на твитеру. Ако вам је сајт пао или вам се запалила радња па нећете радити неко време или вам је пао систем, остали без залиха. . . . обавестите ваше пратиоце о томе, боље да од вас чују лошу вест него од конкуренције која ће је још зачинити.

6. Пратите шта ваша конкуренција ради и шта су трендови у вашој индустрији. На твитеру се јако добро може опипати пулс ваших потрошача и знати шта мисле о вама.

7. Ова тачка зависи и од врсте посла али пробајте да продате вашу услугу или производ директно на Твитеру, овде и долазим до представљања једног од најбољих примера вођења твитер налога за посао на нашем тржишту.

Накси такси је пример паметног коришћења твитера у пословне сврхе. Ево како лако изгледа користити њихове услуге преко Твитера, све што треба да урадите је да твитнете локацију у Београду на коју желите да вам дође такси и одговор добијате можда чак и брже него да сте звали централу.

Toplice/rojal u kralja petra @naxistaxi
Ivan Bildi (@Bildi13) December 29, 2012

Сачекате минут и одговор стиже у виду

@bildi13 vozilo 383 za 2 minuta

— Naxis Taxi (@NAXIStaxi) December 29, 2012

Слушају своје кориснике, одговарају им и оно најневероватније код нас, извињавају се за грешке.

@stewieofhonor Hvala, imaćemo u vidu.
— Naxis Taxi (@NAXIStaxi) January 3, 2013

@theentrida Obavestili smo kolegu da se za vožnje do Autobuske stanice prtljag ne naplaćuje, izvini zbog neprijatnosti.
— Naxis Taxi (@NAXIStaxi) January 2, 2013

Праве акције само за твитераше, свака десета вожња гратис.

@bildi13 vozilo 064 za 1 minut i ovo ti je 10 gratis vožnja, na račun#NAXIStaxi
— Naxis Taxi (@NAXIStaxi) December 20, 2012

Све вас наравно занима шта је то њима донело? Ја сам конктактирао власника Накси таксија који је био љубазан да ми изнесе инсајдерске информације о бенефитима Твитер кампање. Захваљујући Твитер кампањи добили су нових 1400 вожњи месечно и 350 нових корисника. Склопили су уговоре са пар већих фирми о пословно техничкој сарадњи. Ове бројке константно расту, а и Твитер постаје све популарнији у Србији што ће Накси таксију донети дугорочну предност у односу на конкуренцију и повећати удео у тржишту. Шта је са вашом фирмом?

Aутор текста је Иван Билди, директор marketingonline.rs

                                                                                                       Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 август 2013 09:47
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија