Logo
Одштампајте ову страницу

О плаћању на Интернету – придржавати се савета

Оцените овај чланак
(8 гласова)

jovansikanjaПАЛИЋ – Највише знања сам добио у директној комуникацији са водећим компанијама у свету које пружају заштиту од онлајн (online) превара, каже Јован Шикања, security администратор компаније Лимундо д.о.о. говорећи о појави превара на интернету и разликама између Србије и света по том питању. Он истиче да је приликом плаћања интернетом важно придржавати се одређених савета.

Он је на недавној међународној конференцији о електронској трговини и електронском пословању, одржаној на Палићу, навео пример да је само у Северној Америци изгубљено 3,5 милијарди долара у интернет преварама у 2012. години, што је око 100 милиона више у односу на 2011. При томе чак 73 одсто онлајн трговаца у том делу света проверава наруџбине као метод заштите од преваре.
Шикања је у свом предавању на тему “Е-commerce fraud трендови: Актуелности и разлике између Србије и света”, навео који су то модерни типови превара, на основу анкете спроведене током прошле године.
Навео је примере по редоследу учесталости интернет превара: Cleean Fraud – превара, трансакција која је успела да прође све методе заштите које користи трговац, затим Account Takeover, Friendly Fraud, Identity Theft, Affiliate Fraud, Re-shipping, Botnets, Phishing i Triangulation Schemes.

Заштита је “Зачарани круг”

Он је као пример стратегије заштите навео пример “зачараног круга” – чији је циљ да се буде испред преваранта, како би успели да се заштитите. Он је цитирао изјаву класика криптографије Бруса Шнајера – “Сигурност је процес а не производ!”.
Шнајер је аутор књиге “Примењена криптографија”, коју је 2007. објавила “Микро књига”, која даје свеобухватни преглед савремене криптографије. У књизи је детаљно описан начин на који програмери и професионалци у области електронских комуникација могу користити криптографију (технику шифровања и дешифровања порука), како би сачували приватност рачунарских података.
Он је рекао да је било превара купаца који су робу набављали преко интернета у претходној години и у нашој земљи. Шикања је навео да је “мајка” за наше купце pay on delivery – плаћање поузећем, али је то и најчешћи тип преваре. Сигуран је као вид плаћања уколико се придржавамо одређених савета, поручио је он.
Шикања је подсетио да је пре неколико месеци случај “цепаница” (када је један младић у Србији преко једног сајта поручио нетбук, а добио у кутији комад дрвета), био једнако лош и за Лимундо и за Купиндо, као и за остале веб шопове, без обзира што се то догодило на другом порталу.  

Други тип преваре јесте уплата новца преко система за новчани трансфер и он је омиљен међу преварантима, навео је Шикања.

                                                                                                                                   Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 мај 2013 19:43
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015