Logo
Одштампајте ову страницу

Како да у пет корака снимите видео за свој бизнис

Оцените овај чланак
(1 Глас)

videobinizsssБЕОГРАД - Ако имате свој бизнис или хоби који претварате у бизнис, комуникација са људима којима треба то што ви радите је кључна како би се постигао било какав резултат. Верујем да желите да вас ваша циљна група што боље разуме. Када овоме додамо податак да се трећина свих онлајн активности проводи у гледању видео садржаја, јасно је који формат нам даје пажњу публике, једино што преостаје је да добро то искористимо.

 

Ево како да у пет корака креирате видео који ће дати вредност публици и користити вашем бизнису.

 

Први корак - Сврха видеа

 

Ви као предузетници или фирма желите да постигнете одређени резултат, а видео је само алат помоћу кога ћете то урадити. Сваки алат има своју сврху, па тако и видео.

 

Шта желите да ваш видео уради за вас?

 

Да ли желите да прода производ/услугу или желите да мотивише људе да се придруже вашој мејлинг листи. Ако сте на почетку, треба вам видео који ће привући пажњу ваше циљне групе и створити иницијалну публику. Дефинисаћемо три сврхе које видео може да има у вашем бизнису:

 

Да привуче одређену циљну групу.

Да мотивише људе из те групе да се придруже вашој маилинг листи.

Да мотивише људе да купе ваш производ/услугу.

Други корак - Форма видеа

 

Видео маркетинг даје праве резултате када видео садржај има праву форму. Да појаснимо кроз следећи пример:

Ако сте фитнес тренер и желите да кроз видео привучете људе који би се уписали на ваше тренинге, можете да снимите видео где ћете бити у кадру како тренирате и изгледаћете мишићаво, здраво и лепо, па како клијент ради трбушњаке док ви стојите поред и у позадини ће иде добра музика. То је леп видео, али он гледаоцима не говори ништа што њих занима.

Са друге стране, ако се тај ваш видео зове “3 најефикасније вежбе за раван стомак” и гледаоцима даје управо то што каже, онда тај видео даје вредност. Ако дате вредност својој публици, онда има смисла да од ње нешто и тражите. То се не односи само на видео - у сваком послу потенцијални клијент жели нешто да добије и да се упозна са брендом чији производ/услугу жели да купи.

 

Океј, али где је ту форма?

 

Да би видео био вредан и лак за гледање и слушање, треба да има форму која одговара на природна питања гледаоца пре него што се и поставе.

 

Овако треба да изгледа форма тог првог видеа који привлачи иницијалну публику:

Уведите тако што кажете својој публици у једној краткој и јасној реченици шта ће они добити од вас у том видеу. Тако ће одмах знати да ли да гледају даље.

 

Након тога наставијате видео тако што се представите у једној реченици на такав начин да они одмах знају шта генерално могу да добију од вас. То гласи овако: “Ја сам ИМЕ и помажем ЦИЉНОЈ ГРУПИ да ПОСТИГНЕ РЕЗУЛТАТ, кроз МЕТОДУ. Пример је: “Моје име је Станислав и ја помажем предузетницима да развију свој посао кроз видео маркетинг.” Ако правите колаче не морате да кажете да помажете људима који су гладни да се наједу кроз колаче. :) Важно је да кажете какве колаче правите и да у једној реченици опишете јединствену вредност свог производа или услуге. Ово је био увод који траје кратко, да би се што пре прешло на ствар.

 

У највећем делу дајте ту вредност коју сте обећали у наслову и на почетку видеа. Дајте својој циљној групи савете који су једноставни и брзо применљиви. Не смете да оптеретите људе који су тек чули за вас и то што ви радите.

 

После давања вредности је у реду да их позовете да направе следећи корак зависно од ваше маркетинг стратегије. То може бити да се придруже вашој маилинг лист или да посете ваш сајт или продавницу.

 

Форма је можда и најважнија код креирања видеа, али о различитим типовима видеа ћете сазнати касније.

 

Трећи корак - Снимање

 

Под снимањем мислим на техничко креирање видеа. Ако мислите да је за снимање квалитетног видеа неопходна скупа камера, расвета, микрофон и посебна локација на добром сте путу јер то значи да сте већ анализирали бар мало видео форму и добро дефинисали елементе који вам требају. С тим да уопште не морају да буду скупи.

 

Ако већ поседујете “паметан” телефон имате довољно добру камеру и микрофон, ако имате прозор то значи да имате довољно добро светло и да ваша канцеларија или стан је довољно добра локација. Истина је да зазов код креирања видеа нема никакве везе са технологијом него само са посвећеношћу према задатку и вољом да се проба нешто ново.

 

Ако сте претходно одредили шта је тема вашег видеа и какву вредност даје вашој циљној групи, једноставно узмите свој телефон и крените са снимањем. Пошто вам "једноставно" баш и не даје инструкције, идемо мало дубље:

Уђите у затворену просторију било да је то у вашој канцеларији или у стану и затворите све прозоре због спољног звука.

 

Нађите позадину за свој кадар тако да она нема ништа што би одвлачило пажњу гледаоца са вашег лица. У позадини може да се види полица са књигама или признањима за ваш рад, сликама и чак обичан зид.

 

Телефон наслоните на било шта што се неће померити, поставите га водоравно и укључите предњу камеру.

Крените са давањем вредности по форми коју сте прочитали изнад.

 

Четврти корак - Говор

 

Причање са камером или у камеру како то доста људи каже је највећи изазов новим видео креаторима и то је потпуно разумљиво. Од малих ногу нам је усађена идеја да смо луди ако причамо сами са собом, а ово дефинитивно тако изгледа. Зато и крећете сами у својој соби и први задатак вам је суочавање са самим собом. Кроз снимање вредног садржаја вежбате не само своје говорничке способности него и упорност и карактер, јер грешака и лапсуса ће бити. Сви саплићу језиком и заборављају шта следеће треба да се каже, нарочито на почетку, тако да не брините. Ево и конкретних инструкција који ће вас спасити муке:

 

Прво напишите цео текст који желите да кажете у свом видеу. Размишљајте о томе као да дајете инструкције уживо свом потенцијалном клијенту који на консултацији код вас.

 

Из тог текста извуците тезе које ће вам служити као асоцијације на део текста који треба да испричате на снимку. Наравно, видео ћете снимати из делова и моћи ћете да погледате у страну и подсетите се својих теза.

 

Ако вам се деси лапсус, слободно паузирајте пар секунди, удахните лепо и наставите да причате. Није нужно да кажете целу реченицу испочетка ако направите лапсус негде пред крај, само поновите ту реч како треба истим тоном којим сте до тада причали.

Гледајте у објектив и замислите да потенцијални клијент седи преко пута и слуша вас. То ствара конекцију са публиком, а она је један од кључних делова успешног видео маркетинга.

 

Још један савет је да благо (али стварно благо) пренагласите енергију и динамику свог говора, зато што видео ипак не може да пренесе осећај живог разговора и важно је да гледалац остане концентрисан на садржај.

 

На крају дана вежба је оно што ће издвојити успешне од мање успешних, као и у свему осталом па вам зато кажем да схватите креирање видеа као нову вештину која ће вам донети врхунске пословне резултате када је савладате.

 

Пети корак - Монтажа

 

За видео маркетинг вама треба најосновнија монтажа, нема потребе да се оптерећујете техником или да се плашите тог сецкања клипова. Што се тиче програма, можете бесплатно да преузмете софтвер ДаВинци Ресолве на сајту његовог произвођача, компаније Блацк Магиц Десигн. Довољно је да кликнете на претходни линк или да копирате име програма у Гоогле и изаћи ће вам као први резултат.

 

Океј, али шта кад преузмем програм?

 

Овако, ваш видео има слику и аудио и када убаците свој видео фајл у овај софтвер, видећете два правоугаоника која можете да сецкате, премештате и спајате. Довољно је да погледате један туторијал на Yоутубу за овај програм и све ће вам бити јасно.

 

Да се вратимо на кратко на форму

 

Објаснио сам вам елементе ефективног видеа у контексту привлачења иницијалне публике Наравно, постоји још типова видеа, од којих је један и видео који има за циљ да прода производ или услугу и он се зове продајни видео.

 

Продајни видео има своју посебну форму која је кључна за његову ефикасност, али то вам нећу писати овде јер нема смисла да то читате кад сам направио бесплатну видео лекцију о томе. Штавише, о свему овоме сам креирао три бесплатне видео лекције и односе се на цонтент видео (садржај за иницијалну публику), продајни видео (нема бољег описа) и говор у видеу (оно чега се углавном сви плашимо).

 

Кликом на линк испод, отићи ћете на мој сајт где можете преузети све три бесплатне видео лекције. Тамо треба да оставите своју емаил адресу и ове видео лекције ће вам стићи на маил. Цело упутство је на истој страници.

 

Извор: Кућа добрих вести/Креирање успеха


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015