Logo
Одштампајте ову страницу

Разматра се доношење Закона о фондовима предузетничког капитала

Оцените овај чланак
(1 Глас)

photosssssБЕОГРАД -  У Београду се одржава Belgrade Wenture Forum, највећи форум инвестиција, иновација и предузетништва на Балкану.

 

На форуму се може чути много занимљивих предузетничких идеја и инспиративних говора, како размишљају потенцијални инвеститори а државни представници такође су обелоданили како намеравају да подигну привредне потенцијале и покретну младе да оснивају своје стартапове.

 

„Тренутно не постоји релевантан правни оквир по којем у Србији могу да послују предузетнички фондови. С обзиром да су ови фондови подршка брзорастућим компанијама, Министарски ИТ савет разматра могућност доношења Закона о фондовима предузетничког капитала којим би се регулисало њихово пословање и обезбедили услови за развој иновативне привреде у Србији.“, рекла је министарка државне управе Ана Брнабић.

 

Она је додала да је у вези овог изазова веома важно искуство и анализе рађене кроз УСАИД Пројекат за боље услове пословања.

 

Министарка је нагласила да су инвестиције и предузетнички, односно „venture capital“ фондови, свакако важан инстумент који може да допринесе успешном развоју предузећа и да овакав вид финансирања погодује малим и средњим предузећима, предузетницима и старт—уп компанијама који немају приступ конвенционалним зајмовима, како би обезбедили средства за финансирање инвестиционе идеје, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе.

 

„Инвестиције у старт-апове и развој приватног сектора предуслов су повећања запослености, развијања идеја, раста продуктивности и унапређења конкурентности наше привреде, што је један од кључних циљева”, рекла је она и објаснила да је Влада основала Министарски ИТ савет првенствено у циљу стварања генерално бољег пословног амбијента како би се у наредном периоду обезбедила јача подршка иновационим компанијама и старт-ап пројектима како би Србија ухватила прикључак са четвртом индустријском револуцијом.

 

Брнабић је подвукла да охрабрује чињеница да се у структури српског извоза удео ИЦТ сектора константно повећава и да је у претходној години износио нешто више од четири одсто укупног српског извоза односно 611 милиона евра. Она је истакла да је у првих девет месеци 2016. године извоз ИЦТ услуга  износио 529 милиона евра, што указује да ће у текућој години извоз бити на истом, или вишем нивоу у односну на претходну годину.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 децембар 2016 12:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015