A+ A A-

Програм подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме

Оцените овај чланак
(3 гласова)

programpodrske123БЕОГРАД - Министарство привреде у сарадњи са Националном агенцијом за регионални развој спроводи програм подршке малим предузећима за набавку опреме у 2015. години.


Укупнo расположива средства за реализацију Програма износе 200 милиона динара, објављено је на сајту Министарства привреде.


Општи циљ Програма јесте повећање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему, кроз учешће у суфинансирању набавке:


нове производне опреме и/или машина;


половне производне опреме и/или машина, не старије од пет године;
нових делова, специјализованих алата за машине или других капиталних добра која ће се искористити како би се ставиле у погон неискоришћене машине и опрема које производе размењива добра.


Привредни субјекти могу поднети само један захтев за доделу бесповратних средстава за набавку опреме код једне банке.


Корисници бесповратних средстава


Право да се пријаве на конкурс за доделу бесповратних средстава имају:

 

- Предузећа регистрована у Агенцији за привредне регистре као привредна друштва или задруге, која су разврстана на микро или мала правна лица у складу са Законом о рачуноводству према финансијским извештајима за 2014. годину , као и


- Предузетници који воде двојно књиговодство, регистровани у Агенцији за привредне регистре, разврстана на микро или мала правна лица у складу са Законом о рачуноводству према финансијским извештајима за 2014. годину.

О условима учешћа у Програму детаљније прочитајте ОВДЕ.


Важно је напоменути да не могу да учествују предузећа која долазе из следећих делатности: примарна пољопривредна производња, трговина (малопродаја и велепродаја), производња и продаја оружја и војне опреме, организовање игара на срећу и сличних делатности, производња челика и синтетичких влакана и вађење угља, производња и промет било којих производа или активности које се према домаћим прописима или међународним конвенцијама сматрају забрањеним.

 


Предузећа не би требало да буду у тешкоћама и да у текућој фискалној години и у претходне две године (2013., 2014., 2015. години) нису примили државну помоћ чија би висина заједно са траженим средствима прекорачила износ од 200.000 евра у динарској противредности.


При провери кредитне способности привредног субјекта, пословне банке ће се водити критеријумима које користе у својим свакодневним кредитним операцијама. Привредни субјекти ће се уговорно обавезати да предметну опрему неће отуђити најмање 24 месеца по склапању уговора о додели бесповатних средстава и уговора о кредиту.


Финансијски оквир


Привредни субјекти који задовоље услове Програма и којима банке укључене у реализацију Програма условно одобре кредит могу остварити право на суфинансирање до 25% трошкова набавке опреме. Привредни субјекат је у обавези да обезбеди 5% учешћа, док ће се преосталих 70% вредности инвестиције обезбедити из кредита пословних банака укључених у спровођење овог Програма. Износ одобрене бесповратне помоћи у висини до 25% од вредности опреме не може бити мањи од 250.000,00 динара, нити већи од 2,5 милиона динара.


Банке које учествују у овом програму су: „Ерсте банка“, Банка Интеса, Сосијете Женерал банка, Уникредит банка и Про кредит банка.


На интернет странама Министарства: www.privreda.gov.rs, Националне агенције: www.narr.gov.rs и Предузетничког сервиса: www.preduzetnickiservis.rs може се преузети неопходна конкурсна документација у којима су ближе дефинисани сви битни елементи и правила за учешће у овом Јавном позиву.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани