Кућа Добрих Вести

Login

Народна банка Србије донела нове мере за олакшану отплату кредита

Оцените овај чланак
(1 Глас)

NBSNARODNABANKAFGFGFGИзвршни одбор Народне банке Србије је данас, на ванредној седници, усвојио Одлуку о привременим мерама за банке у циљу адекватног управљања кредитним ризиком у условима пандемије КОВИД-19 и Одлуку о привременим мерама за даваоце финансијског лизинга у циљу адекватног управљања кредитним ризиком у условима пандемије КОВИД-19.

 

 

Имајући у виду сложеност утицаја околности изазваних пандемијом КОВИД-19 на грађане и привреду, Народна банка Србије је утврдила да постоји простор за предузимање додатних мера које имају за циљ олакшано измиривање обавеза дужника који се суочавају с тешкоћама услед пандемије КОВИД-19 и одговорно управљање кредитним ризиком банака и давалаца финансијског лизинга у тренутним околностима.

 

Народна банка Србије овим одлукама прописује мере и активности које су банке и даваоци финансијског лизинга дужни да примене ради адекватног управљања кредитним ризиком, што подразумева благовремено препознавање потенцијалних потешкоћа код дужника и предузимање одговарајућих корака. Управо из тог разлога, Народна банка Србије прописује им обавезу да дужнику (физичком лицу, пољопривреднику, предузетнику и привредном друштву), који услед околности изазваних пандемијом КОВИД-19 није у могућности да измирује своје обавезе према банци или даваоцу финансијског лизинга, односно који може имати тешкоће у измиривању тих обавеза, на његов захтев, одобри олакшицу у отплати обавеза.

 

Народна банка Србије је проценила да потребу за олакшицама имају посебно незапослена лица, дужници чији су просечни нето месечни приходи у последња три месеца испод просека зарада у Републици Србији, као и дужници с просечним нето месечним приходима у последња три месеца до 120.000 динара, а чији је нето месечни приход мањи за 10% или више у односу на приход пре 15. марта 2020. и чији је степен кредитне задужености, односно оптерећеност месечних примања кредитним и другим обавезама изнад 40% тих прихода.

 

За пољопривреднике, предузетнике и привредна друштва оцењено је да је олакшице у отплати обавеза потребно понудити нарочито дужницима који су у 2020. години имали пад пословних прихода, односно промета од најмање 15% у односу на 2019. годину или је дошло до прекида пословања дужника у непрекидном трајању од најмање 30 дана услед пандемије КОВИД-19.

 

Такође, право на наведене олакшице имаће и дужници који су у доцњи дужој од 30 дана у материјално знатном износу по основу било које обавезе на које се одлука примењује. Поред наведеног, остављена је могућност банкама и даваоцима финансијског лизинга да на образложен захтев дужника, уколико услед других чињеница и околности оцене да је дошло до погоршања финансијског положаја и немогућности измиривања обавеза дужника, одобре олакшице дужнику.

 

Олакшице које су предвиђене одлукама односе се на репрограм и рефинансирање кредита и обавеза из финансијског лизинга, уз одобравање грејс-периода од шест месеци и одговарајућег продужења рока отплате, тако да месечне обавезе дужника не буду веће од оних из плана отплате пре одобравања олакшица. Током грејс-периода банка обрачунава камату, при чему се дужник, у самом захтеву, опредељује да ли ће плаћати камату током трајања грејс-периода или након његовог истека.

 

Други кредитни производи ‒ кредитна картица и дозвољено прекорачење рачуна – могу бити обухваћени олакшицама у складу са овом одлуком, на начин да се одобри кредит за рефинансирање обавеза по основу тих производа, уз грејс-период од шест месеци и уговорену месечну отплату, при чему се период отплате продужава на начин да месечне обавезе не буду веће од месечних обавеза које би дужник иначе плаћао по том производу.

 

Посебно истичемо и то да банке односно даваоци финансијског лизинга не могу наплатити накнаду за предузете мере и активности у складу са одлукама, као ни трошкове које могу имати у вези с тим мерама и активностима, укључујући и трошкове за обраду захтева клијента, осим трошкова неопходних за одобравање потраживања, а које не утврђује банка односно давалац финансијског лизинга (нпр. кредитни биро или катастар непокретности).

 

У складу са одлукама, банке и даваоци финансијског лизинга ће најкасније до 22. децембра 2020. на својој интернет презентацији и у својим пословницама објавити обавештење којим ће се дужници информисати о могућностима подношења захтева за добијање олакшица, као и о условима који у том смислу треба дужник да испуњава.

 

Сви дужници који испуњавају прописане услове могу поднети банци односно даваоцу финансијског лизинга захтев за добијање олакшица електронским путем или поштом, као и у пословним просторијама, до 30. априла 2021. године, с тим да дужницима саветујемо да због тренутне епидемиолошке ситуације предност дају електронском начину комуникације.

 

Банка односно давалац финансијског лизинга дужни су да о захтеву дужника одлуче и о тој одлуци обавесте дужника у року од 30 дана од дана пријема захтева.

 

Донете одлуке ступају на снагу сутра, 15. децембра 2020. године, те су дужници већ од наредног дана у могућности да, без обзира на обавештење банака односно давалаца финансијског лизинга, поднесу захтев за добијање наведених олакшица.

 

Народна банка Србије ће, као и до сада, с дужном пажњом пратити утицај измењених околности на све релевантне тржишне учеснике и одговорно предузимати кораке из своје надлежности усмерене на очување стабилности финансијског система, што је предуслов за очување и унапређење привредног раста у целини.

 

Извор: Кућа добрих вести/НБС

 



Последњи пут измењено уторак, 15 децембар 2020 20:04

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија