A+ A A-

Када ћемо заиста нешто уштедети?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

KAMATICAAAAAAНедеља је штедње, стално чујемо "штеди, да имаш", али никако да нешто и - уштедимо.

 

Међутим, не треба очајавати. Јер, као и већина ствари и штедња највише зависи од - стања нашег ума. Прецизније, ако будемо имали довољно воље и мало дисциплине уштедећемо новац који после можемо да искористимо за нешто што желимо.

 

Недељу штедње отворио је текст у којем нам је сагоровник био наш Душан Узелац, па у истом стилу и завршавамо ову, за нас са Каматице, посебну радну недељу. Данас нам Душан открива неке "трикове" који би могли да нам помогну да нам штедња постане "природно стање". А као последица тога имаћемо и бољу финансијску ситуацију.

 

“Није поента у томе да се сад нешто посебно штеди, већ се треба потрудити да се дође до момента када штедња постаје аутоматска активност у нашем понашању. Звучи компликовано, али је врло једноставно”, започео је своју причу Душан и објаснио кроз следећи пример:

Пратите своје трошкове. Нажалост, већина од нас не може да управља приходима јер су они мање-више фиксни. Сви знамо колико добијамо месечно и ту не можемо много. Можемо да желимо и радимо на томе да се то повећа, али то не може да се дешава на дневном нивоу. Са друге стране, трошкове можемо да пратимо на дневном нивоу, тј. да бележимо на шта све трошимо. Први корак до штедње је да знамо на шта трошимо новац, то је основна ствар. То не може да буде активност коју решите за један дан, већ месец, два или три пратите и записујте на шта трошите новац. Након три месеца, погледајте на шта трошите новац и запитајте се да ли можете на нечему да смањите тај део што трошите. То је резултат штедње.

 

Илустровано на примеру, то изгледа овако:

 

То буквално значи ако ми на храну породично потрошимо у једном месецу, на пример, 20.000 динара, онда треба следећи месец одвојите коверту са 20.000 за храну и чим дефинишете тај буџет, ви нећете ићи преко тих 20.000 динара. Трећи месец ћете моћи да направите активност, па да тих 20 хиљада не буде 20, већ да буде 18. 000. То је, уствари, приступ: купићете већу количину у продавници која није испред зграде, али која има повољније цене, дакле направићете куповину зарад мањег трошка.

 

То је једна опција, а постоји и друга.

 

Видите, пун је интернет савета за уштеду али свима нама треба мотивација да штедимо. То је нешто што је на емотивном нивоу, а можда је најбољи показатељ онима који немају новац за неке ствари, било то летовање, слава или куповина атомобила - за све оно за шта немате новац разлог је то што нисте управљали новцем у прошлости или нисте управљали својим жељама. Можда неко жели "Ферари" а нема услова да купи ни фићу. Просто је нереалан са својим жељама. То је добар савет за оне који желе дубље да се позабаве овим проблемом: контрола емоција значи и контрола финансија у овом случају.

 

За оне који не желе (или не могу) да примене овај приступ, могу да пробају са следећим.

 

Одвојите овај месец кад добијете плату 5000 динара, одвојите следећег месеца 6000, па наредног 7000 динара. То је поприлично прост приступ и распоређујте оно што вам остане. То је ненаменска штедња, одвајање са стране и дефиниште за шта ћете трошити то што скупљате на гомилу.

 

Дакле, три приступа су ту, а неки од њих сигурно одговара и вама. Одаберите опцију која вам се највише свиђа, почните да је примењујете и резултати ће сигурно бити видљиви у ближој будућности.

 

Извор: Кућа добрих вести/Каматица


Последњи пут измењено петак, 01 новембар 2019 12:18

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани