Кућа Добрих Вести

Login

Зашто "мали спортови" и зашто "домаћи спорт"?

Оцените овај чланак
(11 гласова)

БЕОГРАД - Такозваних „малих спортова“ нема у електронским и штампаним медијима, осим када неки њихов спортиста освоји медаљу или буде неких инцидената, односно, улове их у кршењу анти допинг правила. Осим два часна изузетка (дневни спортски листови) у осталим спортским редакцијама телевизија, радија и новина, о њима се скоро ништа не чује, иако имају такмичењима богат и резултатима веома плодан свакодневни живот.

"Инфо центар малих спортова", који је сада прешао у окриље "Куће добрих вести", је волонтерска организација коју чине два новинара Бранимир Васић и Александар Саша Цвејић и прве информације послате су почетком 2009. године.

Први је радни век провео у “Спорту” и „Спортском Журналу“, потоњи у Танјугу и пратили су, између осталог и „мале спортове“. Идеја је била да се понуди бесплатно свим редакцијама информација о догађајима у запостављеним спортским гранама са одговарајућим фотографијама, припремљена у складу са свим новинарским правилима, тако да одмах може да иде у „штампу“ и не мора да се прерађује - за разлику од саопштења која се, уобичајено, шаљу са неког догађаја.

За више од две године рада „Инфо центар малих спортова“ је стекао широк круг корисника. Више од 50 редакција - дневних спортских листова, агенција, спортских рубрика дневника, ТВ и радио станица, електронских издања новина и сајтова (од оних савезних до локалних), користи стално, или повремено информације „Инфо центра“.

На овај начин, један од циљева, да се заустави нестајање ових спортских грана из медија, је остварен. Борба је тек на почетку, али је нестајање макар мало успорено.

Други циљ, да се више пажње посвети домаћем екипном спорту и то нарочито у женском делу, је чини се, много теже остварити. Летимичан поглед на дневну спортску штампу показује (опет уз часне изузетке два дневна спортска листа), да се домаћим лигашким такмичењима (осим фудбала, кошарке, одбојке и понекад ватерпола) посвећује веома мало пажње.

У спортским рубрикама дневних листова се објаве табеле и резултати шпанске, немачке, енглеске ...фудбалске лиге, па и резултати њхових националних лига у кошарци, а не објаве се табеле и резултати, на пример, домаће рукометне мушке и женске лиге, мушке и женске лиге у одбојци, женске кошаркашке лиге...Већина редакција дневних новина не објављује резултате и табеле лига у Србији у првом рангу после савезне! И у многим поједначним спортовима, спортисткиње су запостављене у медијима, чује се о њима само када освоје трофеј, или када се удају и потом постану маме.

Зато ћемо настојати да наше интернет новине “Кућа добрих вести”, у једном свом делу, пружи све информације из „малих спортова“, као и из домаћег екипног спорта, посебно женског. Трудићемо се да информишемо и о догађајима у Министарству омладине и спорта Србије, Олимпијском комитету Србије, Спортском савезу Србије, Секретаријату за спорт и омладину Београда, спортским друштвима, Спорту за све, Соколском покрету, организацијама које се баве спортом у школама и предшколским установама...али и из организација за спорт и рекреацију лица са посебним потребама.

Српски спорт је предивна башта у којој има разног биља, понекад и самониклог које треба гајити и пазити, и нема разлога да се сва та лепота не представи на прави начин - како у нашој земљи, тако и у целом региону и свету, упознајући их са правим вредностима наших спортиста и људи, уз могућност размене искустава са другим земљама и њиховим достигнућима.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 12 септембар 2012 09:28
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија