Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал науке – Све је могуће!

Оцените овај чланак
(3 гласова)

glavnaБЕОГРАД - Осми Фестивал науке, који се на три локације у Београду одржава од 4. до 7. децембра, под слоганом “Све је могуће” показује како је уз помоћ науке у свакодневном животу могуће и оно што на први поглед делује немогуће.

Фестивалски научни кварт, ове године, чине Zepter Expo centar (бивша РК Клуз), Студентски културни центар и Галерија Народне банке Србије, где ће се фестивалски програм сваког дана одвијати у неколико зона.


Од четвртка до недеље у бившој РК Клуз на више од 30 интерактивних поставки одиграваће се “Наука без престанка”. Знатижељни ће моћи да учествују у прављењу ватреног и воденог торнада, виде летелице и термометар који мери топлоту љубави. Форензичари из Београда ће, као и у ЦСИ серијама, понудити посетиоцима да уз помоћ праве мале лабораторије реше “злочин” и то помоћу ДНК анализе, биолошких трагова, вештачења, фото-робота… Наши преци из Винче представиће своју богату трпезу уз кулинарске савете, а љубитељи биологије одушевљено ће се упознати са дрвећем на сасвим нов начин. Стоматолози ће свим заинтересованима делити савете о денталној хигијени, а најсмелији ће на увећаним моделима зуба моћи да науче како се они поправљају. Ту је и мала ординација за испитивање слуха, биће разоткривене и тајне омиљеног напитка – јогурта, а на видело ће изаћи и све оно што се дешава у нашем организму док дишемо. Како су се шминкале наше баке, која је тајна бесконачног огледала и како помоћу намирница у кући направити хемијски сендвич, су само нека од питања на која ће одговоре дати најмлађи учесници Фестивала науке – Експертинејџери.

tekst (2)

 

„Свемогућа зона”


Новина овогодишњег Фестивала науке јесте и јединствена “Свемогућа зона”, која је по узору на Maker Fair-ove, намењена свима који воле сами да спроводе своје идеје у дела, а праве звезде ове зоне биће гости из Словеније и Португала који ће представити све могућности и примене 3Д штампања.


Студентски културни центар је добро позната локација свима који воле научне шоу-програме, али и онима који уживају у научним предавањима. Научно-фантастична бина осмог Фестивала науке угостиће занимљиве научнике из целе Европе. Међу њима су овогодишњи добитници Иг Нобела који на Фестивал науке долазе право из Немачке, затим шведски “Биолошки шоу” са Лунд универзитета али и шпанска научница Елена Грасија Армада која уз помоћ роботичких егзоскелета омогућава кретање особама са трајним инвалидитетом. Наш гост из Мађарске је спремио шоу програм у коме на креативан и визуелно атрактиван начин решава научне проблеме и дилеме док ће заинтересовани сазнати све што су одувек желели да знају о дроновима. Током Фестивала науке овде ће бити отворен и “Француски научни кафе”, уз сарадњу са Француским институтом у Србији, где ће своје идеје и искуства посетиоци моћи да размене са бројним научницима, како домаћим тако и иностраним.

noseca

 

Рециклирана теретана


Зелена зона ове године биће отворена у Галерији Народне банке Србије, а њени посетиоци биће упознати са рециклажом, чудесним врстама које нестају али и оним са којима се свакодневно дружимо док парају небо над нама… Најспретнији ће научити како да заробе време у обичној лименци, како могу да вежбају на рециклираној теретани али и како да наоружани науком крену у нове еко-победе.


Фестивалске карте по цени од 450 динара, могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији, а током трајање манифестације, карте ће се продавати и на свим локацијама Фестивала. Фестивалска карта важи за један фестивалски дан у РК Клуз, Студентском културном центру и Галерији Народне банке Србије. Деца до 5 година страрости, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу.

tekst2

 

Највећа промоција науке и знања у региону


Појединачне улазнице за програм у СКЦ-у и у простору Галерије Народне банке Србије се могу купити на лицу места по цени од 300 динара. За поједине програме на Великој сцени Студентског културног центра неопходна је резервација по цени од 100 динара.
Радно време Фестивала науке у четвртак и петак је од 10 до 18, када су и дани препоручени за школске посете, док је у суботу и недељу од 11 до 20 часова.


Фестивал науке је највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у региону. Мисија Фестивала науке јесте већи значај образовања у друштву, кроз занимљиве, модерне и нове методе. Седми Фестивал науке, за четири дана, посетила је 31.000 људи, од којих 15.000 основаца и средњошколаца из више од 300 школа из целе Србије, као и из региона.

tekst4

 

Генерални спонзор Фестивала науке је компанија НИС која трећу годину заредом подржава манифестацију у оквиру друштвено одговорног пословања и програма “Енергија знања”. Компанија која се ослања на научно-техничке активности, примену нових технологија и иновација у свим областима пословања, ове године ће се представити са едукативно-интерактивном поставком на тему настанка нафте, а уз дружење на друштвеним мрежема НИС-а, љубитељи науке моћи ће да освоје карте за Фестивал науке и да учествују у Инстаграм фото конкурсу.


Пријатељ манифестације је МТ:С, а спонзори и подршка Фестивалу су: Ерсте банка, Бамби, Графикс, Француски институт, Министарство просвете науке и технолошког развоја, Секретаријат за образовање и дечју заштиту као и Институт Сервантес.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 28 новембар 2014 11:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија