Кућа Добрих Вести

Login

Виктор има аутизам, не говори, његове слике залуделе Америку

Оцените овај чланак
(1 Глас)

viktorbevandadfdfdfdВиктору Беванди, дечаку из Новог Сада који сада живи на Флориди, потврђен је тежи облик аутизма, али то није једино што га издваја од вршњака, већ посебан таленат за сликање којим осваја Америку, а захваљујући којем може и да помаже другима.

 

Виктор (12) заправо никада није проговорио, не зна да се стара сам о себи, неко стално треба да га упућује на то шта мора да ради, али све то га не спречава да црта и да на тај начин "говори" тако упечатљиво, да су његове слике "залуделе" Америку - на друственим мрежама за сада има више од три милиона лајкова.

 

Викторова мајка Андреа каже за Тањуг да су његове слике експресионистичке, одишу живим и јаким бојама.

 

Викторове радове чак упоређују са највећим сликарима - Ван Гогом, Матисом, мајсторима фовизма, навела је Андреа и додала да је Виктор са две-три године цртао док су његови вршњаци тек жврљали.

 

Каже да је са пет нацртао све планете сунчевог система, касније и Абрахама Линколна и да је по цео дан знао да црта, боји и да маказама сече нацртане облике.

 

„Након испробавања више техника изабрали смо уљане пастеле. Потрага за адекватним папиром је такође потрајала. Стил односно правац у цртању сам је наметнуо. Самоук је. Налазила сам му слике на интернету и он их је на свој начин преносио на папир. Понекад нам делује да има фотографско памћење јер је у стању нешто идентицно да преслика“, навела је Викторова мајка.

 

Навела је да су неке од слика које је Виктор нацртао донирали у акцији Буди хуман и опет ће, ако на лето буду ишли у Србију.

 

Андреа наглашава и да родитељима деце са аутизмом суочавање са дијагнозом никад није једноставно и да би због тога сваки дан могла да плаче.

 

„Ипак колико год да је тешко, понекад је важно променити угао гледања и размислити - засто је за њега и нас добро што је он баш такав какав јесте - посебан, талентован и јединствен“, навела је она.

 

Пре две године су, додаје, дошли на Флориду, а одлуку да се преселе на други континент донели су због Виктора у жељи да му омогуће бољу подршку.

 

„Када смо га уписали у основну школу хтели смо да иде са вршњацима ради социјализације. Ангажовали смо личног пратиоца да не буде на терету учитељици. Међутим, родитељи су се побунили да неће да ''такво'' дете иде у исти разред са њиховом децом. Временом су га деца и поједини родитељи прихватили. То време проведено у школској клупи било је веома стресан период и за Виктора и за нас“, рекла је Андреа.

 

Виктор је овде у САД јако лепо прихваћен. Иде у редовну школу, али у одељење за децу са посебним потребама, рекла је мајка и додала да Виктор због ковида-19 наставу прати онлајн.

 

Виктор нас је научио правим вредностима и поред њега смо постали боље особе. Знамо да ценимо мале ствари и престали смо да се нервирамо око небитних ствари и око проблема који се могу решити - рекла је Викторова мама.

 

Са седам година Виктор је излагао у Новом Саду на Изложби слика и цртежа деце и младих са аутизмом "Слагалице - слике и цртежи".

 

На тој изложби поводом Међународног дана аутизма учествовали су и Душан Аксентијевић, Марко Алиов, Марко Бајин, Страхиња Бановић, Вања Бошњак, Арон Велишек, Стефан Виденовић, Стефан Гаврић, Светозар Голушин, Петар Живковић, Милица Здравковиц, Саша Зец, Никола Максић, Лав Николић и Боро Радоја.

 

 

Извор: Телеграф


Последњи пут измењено уторак, 04 мај 2021 20:58

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија