Кућа Добрих Вести

Login

Сава Центар: Представа „ФБИ - Досије Тесла“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

dsdf454545БЕОГРАД – Права посластица пред новогодишње празнике, музичко-сценски спектакл „ФБИ – Досије Тесла“ биће премијерно изведен 18. децембра у Сава Центру.


Ове године, свет прославља јубилеј - сто шездесет година рођења Николе Тесле, а град Нови Сад осамдесет година од проглашења Николе Тесле за почасног грађанина. У склопу обележавања поменутих јубилеја, Тесла Глобал Форум, из Новог Сада, у копродукцији са Српским народним позориштем, а у сарадњи са мултимедијалним уметником др Нелетом Карајлићем реализује позоришну представу, сценско-музички спектакл, „ФБИ – Досије Тесла“.


Представа је у потпуности мултимедијалног карактера: уместо класичне сценографије користи се 3Д технологија, са укупно двеста педесет квадратних метара пројекционог платна, користи се пет видео пројектора најновије генерације, као и интелигентна роботизована расвета. Осим оригиналне музике и сонгова у представи се комбинује оригинално снимљени филмски материјал са документарим материјалима и 3Д анимацијама.


Велика тајна


Радња представе се одвија на улицама, у клубовима и тајним одајама града Њујорка, непосредно после смрти Николе Тесле. У претпоставци да је Тесла иза себе оставио велику тајну, чије би поседовање могло да донесе кључну превагу и одлучи исход другог светског рата (у току је ратна 1943. година), у потрагу за „тајном“ укључују се обавештајне службе највећих светских, међусобно супростављених сила. Симултано са занимљивом обавештајном и крими причом и још занимљивијим расплетом, одвија се и паралелни ток радње који приказује живот Николе Тесле - од рођења и одрастања у Смиљану и Госпићу, преко школовања и првих епохалних научних открића у Европи, до његовог научног и проналазачког тријумфа у Америци, са свим успонима и падовима које једна таква каријера подразумева и, на крају, његов одлазак са животне сцене, на Божић, седмог јануара, те 1943. године.


Аутор пројекта је Неле Карајлић. Николу Теслу игра Никола Ракочевић, а Хувера, директора ФБИ, Небојша Глоговац (у филмском формату), Артура Сатија, шефа њујоршког подземља игра Марко Гверо, а ту су и Бојан Димитријевић, Ваја Дујовић, Иван Заблаћански, као и глумци Српског народног позоришта Александар Гајин, Милорад Капор и Небојша Савић. 
На сцени се, укљјучујући статисте, појављује око четрдесет учесника.
У част проглашења Новог Сада за Европску престоницу културе, премијера представе „ФБИ – Досије Тесла“ почиње тачно у 20 часова и 21 минут (20:21).

 

Извор: Кућа добрих вести/Savacentar.net


Последњи пут измењено недеља, 11 децембар 2016 21:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија