Кућа Добрих Вести

Login

Девет занимљивих начина да обогатите свој вокабулар

Оцените овај чланак
(3 гласова)

feedbackkkkkКолико вам се пута десило да не можете да нађете довољно речи да објасните комплексност неког појма и колико поштапалица користите недостатком речи у вокабулару? Учење нових речи је најбоља вежба за ваш мозак.

 

Тако нешто треба што пре да промените. Првенствено, ваш статус у друштву ће се побљшати, биће вам лакше да добијете сваку вербалну размерицу, изборићете се за себе у свакој ситуацији и бићете бољи на послу. Пре свега, ово су одличне вежбе за ваш ум који тренирате да се развија свакодневно.

 

Ево неколико начине да побољшате свој вокабулар:

 

Решавајте укрштенице и осмосмерке

 

Рубикон и Енигматика су одличан начин да се разонодите и научите много тога, а да и нисте свесни да учите. Поља која не знате да попуните у једном смеру, попунићете у другом и доћи до сазнања која је реч тражена. Кроз игру ћете најбрже усвајати нове појмове.

 

Учите страни језик

 

Можда вам звучи контрадикторно али многи језици су испреплитани са другим језицима или из њих воде корене. Такође када узмете речник неког језика у преводима ћете пронаћи много наших речи и њихових синонима. Модерно доба је са собом довело коришћење туђица и модификованих страних речи у наш говор. Стога ће вам бити лакше да разумете друге нарочито када је реч о стручној или пословној терминологији.

 

Путујте

 

За почетак путујте по Србији. Сваки део Србије има одређени дијалект или користи одређене старе речи које су се у том крају одржале. Исто је и са регионом. Путовањем по свету поново ћете бити у контакту са другим културама и језицима што ће обогатити ваш вокабулар првенствено по питању опште културе и најновијих трендова.

 

Гледајте или слушајте домаће програме

 

Првенствено Јавни сервис. Радио Београд има одличне радио драме помоћу којих можете чути много тога новог и утврдити своје знање акцентовања речи. Битно је слушати игледати квалитетне програме, на пример телевизијске, на којима раде добри лектори. Обавезно погледајте документарне филмове о језику.

 

Идите у позориште

 

Нарочито када су у питању представе које нису модернизоване или се изводе у изворном облику. Извођење књижевних и драмских класика у Народном позоришту је одличан начин да у ваше ухо уђу нове речи и да проширите своја културолошка сазнања али и вокабулар.

 

Квизови

 

Пратите познате домаће квизове, првенствено Потеру и Слагалицу, у којима можете много тога новог научити и обогатити своје познавање матерњег језика. Како не бисте били само пасивни посматрачи, преузмите неку од онлајн игара односно квизова са којима ћете активно учествовати у играма знања и непрестано учити.

 

Играјте игре речима

 

Од ’На слово на слово’ до ’Каладонта’, дечије игре наизглед делују наивно али уколико имате доброг супарника свашта можете да научите. Препоручује се и игре као што је Скарабеј или ’Вешала’ у којима слажете слова и правите реченице.

 

Читајте

 

Ово није неко откровење, једноставно, што више читате, више се сусрећете са новим речима које полако усвајате. Да бисте то учинили битно је да читате теме већ не читате свакодневно. Зађите у друге области и жанрове. Све вам је доступније него икада уз помоћ електронских читача књига, интернета и онлајн књижара.

 

Детаљније истражите о томе на интернету

 

У зависности од тога који је језик у питању можете пронаћи апликације које вам могу помоћи али и многе текстове, ужбенике и вежбе које се препоручују на интернету уз помоћ којег заиста можете напредовати у којој год сфери желите.

 

Извор: Bizlife

 

 


Последњи пут измењено уторак, 04 мај 2021 20:46

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија