Кућа Добрих Вести

Login

Традиционално такмичење девојчица узраста од 11 до 14 година

Оцените овај чланак
(2 гласова)

HackteeneeeennnnnАФА - заједница која је посвећена оснаживању жена кроз иновације технологије, Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Теленор Фондација позивају све девојчице узраста од 11 до 14 година да се пријаве за учешће на хакатону за девојчице – Hack#teen који ће ове године бити одржан 22.04. са почетком у 10 часова у Музеју Југославије у Београду где ће бити и званично проглашење победница и додела награда.

Програм овогодишњег Hack#teen обухвата целодневно дружење, учење и размену искустава.

 

Као и претходних година девојчице ће добити задатак да креирају решење које ће на интересантан и ефикасан начин промовисати знање, подстаћи већу заинтересованост за учење и образовање учинити квалитетнијим и узбудљивијим. Знање се може промовисати из било које области, прилагођено било којој циљној групи која ће имати добробит од коришћења тог решења. На тај начин ће девојчице имати прилику да, заједно са другарицама, а уз помоћ ментора из великих домаћих и страних компанија које ће им омогућити да што професионалније приступе свом задатку, закораче у свет кодирања, роботике и вештачке интелигенције на њима разумљив и креативан начин и истовременим развијањем њихових когнитивних вештина.

 

Све заинтересоване девојчице се могу пријавити за учешће на Hack#teen у тимовима од пет чланова, али и самостално слањем кратког видеа на ОВАЈ сајт.

 

Пријаве су отворене до 16. априла, а коначан избор учесница биће објављен 19. априла.

 

Hack#teen је део АФА иницијативе под називом “More girls in STEAM - Више девојчица у науци, технологији, инжењерству, уметности и математици” која се организује са циљем да оснажи и инспирише наредне генерације девојчица и девојака у овим областима како би биле подједнако заступљене у технолошким пословима будућности и учествовале у креирању нове, дигиталне цивилизације.

 

Иако по подацима Светског економског фурума и организације UNESCO жене у развијеним економијама дипломирају по стопама једнаким или чак вишим од мушкараца, забрињавајуће је што се не опредељују за STEAM области које су неопходне за високо плаћене послове у будућности које нам доноси дигитална трансформација – наиме жене чине само 35% студената СТEAM факултета широм света. Недавно истраживање које је компанија Мицрософт спровела у 12 европских земаља показало је да све већи број девојчица узраста 11 и по година изражава интересовање за области науке, технологије, инжењерства и математике, али већ до њихове 15. године тај ентузијазам опада. Најчешћи узроци за то се односе на недостатак женских узора, уверење да STEAM занимања нису довољно креативна, недостатак практичног искуства, као и предрасуде да су та занимања “више за дечаке”. Управо због тога, циљ је охрабрити и надахнути девојчице да се више заинтересују и укључе у STEAM занимања, подићи свест о важности учешћа жена и девојака у креирању будућности која је дигитална, као и подстаћи компаније да се придруже овој иницијативи како би се обезбедио квалитетан кадар ментора који ће заједно са девојчицама радити на креирању решења и промовисању STEAM области и занимања будућности.

 

АФА је глобална заједница посвећена економском оснаживању жена, њиховој професионалној афирмацији, као и повезивању и активном укључивању у креирање будућности и друштва једнаких могућности.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 14 април 2021 18:52

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија