Кућа Добрих Вести

Login

Уведени значајни подстицаји за почетнике у пословању

Оцените овај чланак
(0 гласова)

susti89898БЕОГРАД  - Влада Републике Србије саопштила је да је Народна скупштина Републике Србије усвојила јуче сет пореских закона који ће омогућити боље пословно окружење, мање намете за привреду и боље услове за веће запошљавање.

 

На тај начин Влада Србије наставиће да ради на стварању динамичне и конкурентне привреде даљим јачањем и развојем сектора малих и средњих предузећа.

 

Увођење подстицаја за почетнике у пословању кључна је новина и једна од најважних мера Националног програма за сузбијање сиве економије.

 

 

Она се односи на особе које су у претходних годину дана завршиле средњу школу, факултет, или су, као незапослени, дуже од шест месеци на евиденцији Националне службе за запошљавање.

 

Усвајањем измена Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање они који започињу са обављањем сопствене делатности добиће додатни подстицај, јер ће бити ослобођени плаћања пореза на зараде и доприноса за обавезно социјално осигурање у години оснивања предузећа и у наредној години.

 

Према решењу које је израдила радна група Министарства финансија, Пореске управе и НАЛЕД-а, та новина односи се на зараду оснивача предузетничке радње и зараде до девет новозапослених особа, које такође морају да буду тек свршени средњошколци, студенти или особе са евиденције НСЗ.

 

 

Примена мере почиње у октобру 2018. године и важиће за предузетнике у режиму исплате личне зараде.

 

Анализа пореског и непореског оптерећења почетника у пословању, коју је реализовао НАЛЕД, показује да уштеде које ће по овом основу остварити предузетници иду и до 250.000 динара годишње по особи код исплате минималне зараде.

 

 

У наставку борбе за смањење незапослености олакшице за запошљавање нових радника остаће на снази до краја 2019. године и то тако што ће предузетници имати право на повраћај плаћеног пореза и доприноса од 65 до 75 одсто.

 

Усвојен је и Закон о изменама и допунама Закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама, што ће омогућити већу финансијску дисциплину, транспарентност и успешније планирање и управљање ликвидним средствима, како код привредних субјеката, тако и у јавном сектору.

 

Зарад даљег растерећења пословања изменама Закона о порезу на доходак прецизирано је да неопорезиви део зараде радника уместо досадашњих 11.790 динара од 1. јануара 2018. године буде повећан за више од 3.000 динара, на 15.000 динара.

 

 

Највећи ефекат те измене одразиће се на око 350.000 радника у Србији који примају минималну зараду.

 

 

Та пореска олакшица увешће прогресивност у опорезивању и растеретити привреду за око 11,6 милијарди динара.

На тај начин Влада Србије ствара простор за ново запошљавање у приватном сектору, са намером да буде прави мотор развоја српске привреде.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 15 децембар 2017 15:15

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија