Кућа Добрих Вести

Login

Управљање кризом ојачало бренд Самсунг

Оцените овај чланак
(2 гласова)

samskungБЕОГРАД - Знак зреле компаније са развијеним процесом управљања јесте да, у дневним операцијама, у великој мери може сама собом да руководи.

 

 

Ово је тачно и у Јужној Кореји, где се пословни и породични интереси често преклапају на врху компанија.

 

Један од таквих примера наставка успешног пословања и чак јачања бренда после неколико криза је и светски позната компанија ,,Самсунг" о чијој моћи утицаја говори и случај једног од њених челних људи, који сада очекује судски процес.

 

Наиме, Ли Џеи-џонг, наследник Самсунг групе и челник њеног предводника - Самсунг Електроникс-а (Samsung Electronics), оптужен је за мито и проневеру у оквиру политичког скандала који је потресао читаву државу и чак довео до опозива председнице Републике Koreje Парк Геун Хје . Ли, представник треће генерације власника најмоћнијег јужнокорејског конгломерата се од 16. фебруара налази у затвору у Сеулу и данас треба да му почне суђење.

 

Стручњаци сматрају да прво икада хапшење на челу Самсунга ремети пословање компаније, али да ће ипак имати мали утицај на дневно пословање Самсунг електроникс-а који учествује са 70 одсто у приходима Групе.

 

Имовина Самсунг Електроникса, који је у 2016. имао више од 392.000 запослених је, према годишњем извештају за 2014, вредела више од 227 милијарди долара.

 

Поређења ради укупан домаћи производ (БДП) Србије, мерен паритетом куповне моћи (по тржишним ценама) је за 2017. процењен на 112.9 милијарди долара, а номинални (када се не одбије инфлација) на 42 милијарде.Упркос медијској помами, тржиште је остало прилично стабилно после Лијевог хапшења.

 

Међународне корпорације за кредитни бонитет, Fitch и S&P такође оцењују Самсунг са А+, док Мудиз задржава оцену А1. Самсунг располаже са 75 милијарди долара у кешу из 2016, довољно за исплату дугова и трошкова за 2017, саопштено је из Мудиз.

 

Самсунг ће вероватно остварити веће приходе у наредним кварталимана захваљујући стабилној продаји средишњих чипова и постепеном опоравку у проблематичној секцији паметних телефона.


Не изгледа да ће Самсунг бити заустављен, али...

 

Не изгледа ни да ће бити заустављен успех Самсунгових производа. Очекује се да ће Samsung Electronics у марту или априлу избацити на тржиште паметних телефона С8.

 

Јужнокорејска штампа је објавила да ће Samsung Display (у власништву Самсунг Електроникс и Samsung SDI, произвођача батерија за електрична возила) производити екран за Еплов iPhone 8.

 

                                           zgeradaaaa

Чак је и масиван опозив Самсунговог прошлогодишњег хита, Galaxy note 7 паметног телефона, само краткотрајно утицао на финансијски учинак компаније. После траљавог почетка, управљање том кризом у компанији је, тврди се, ојачало бренд Самсунг.

 

Већина посматрача очекује да ће сада главне дужности у компанији бити поверене извршним директорима. Три ко-извршна директора Самсунг Елецтроникс-а надгледају главне послове – производњу полупроводника, паметних телефона и кућних апарата и екрана.

 

“За разлику од других (јужнокорејских конгломератских) група, улога породице Ли је у дневном управљању била ограничена, пошто га обављају функционери од поверења”, рекао је Ким Санг-ђо, професор са Универзитета Хансунг у Сеулу, врстан зналац Самсунга.

 

Самсунг ће вероватно остварити веће приходе у наредним кварталима захваљујући стабилној продаји средишњих чипова и постепеном опоравку у проблематичној секцији паметних телефона.

 

Приходи Самсунг Електроникс наставиће да расту и његов оперативни профит ће достићи 8,14 милијарди долара у првом кварталу, пораст од 40 посто у односу на претходну годину, проценила је компанија KB Investment and Securities. Високе цене производа од полупроводника и екрана одржале су се дуже него што се очекивало, рекао је аналитичар Ким Донг-вон из KB. Такође, политике су наклоњене власницима акција, укључујући дивиденде и њихову поновну куповину од стране компаније ће позитивно утицати на цене акција.


Одељци полупроводника и екрана ће допринети 71 одсто оперативном профиту (зарађен из уобиочајених основних делатности компаније) Самсунг Електроникс, пораст у односу на прошлогодишњих 53 одсто, навео јед Ким. Јача доминација Самсунг Електроникс на тржиштима тих производа па ће и зарада следствено расти, казао је овај аналитичар.


Но, један званичник Самсунга је указао да Лијево одсуство подразумева значајна одлагања будућег пословања Самсунг Групе. „Нико у Самсунгу никада не би могао да доноси коначне одлуке у вези великих послова, инвестиционих планова и корпоративног реструктурирања као што то он чини. Самсунг би могао да изгуби импулс раста уколико његово одсуство потраје.”


Наследник је сам спроводио не само Самсунгов план да купи америчку компанију Harman International, из аутоиндустрије, посао вредан 9 билиона вона (7.88 милијарди долара), већ и друге инвестиције у нова перспективна постројења као што је Samsung Biologics. Брзо одлучивање једног главног лидера у управљању омогућило је Самсунгу да заузме водеће место у овој индустрији која се брзо развија, изјавили су званичници.


Зависност од Самсунга


Зависност од једног вође је једнака зависности земље од само једног конгломерата. Продаје које остварују подружнице Самсунг Групе учествују са 20 процената у јужнокорејском БДП. Међународни монетарни фонд (ММФ) је проценио јУжнокорејски БДП, мерен паритетом куповне моћи (PPP, по тржишним ценама) на преко 1,9 билиона долара, са дохотком по становнику од 37.948. Номинални БДП (када се не урачуна инфлација) је процењен на 1,4 билиона долара, или пер капита, 27.633. По БДП је Јужна Кореја 11, односно 13. највећа привреда у свету.


Обим продаје Самсунг Електроникса је драматично порастао са 46.4 билиона вона у 2001. на 201 билион у 2016, као и раст оперативног профита са 3.95 билиона у 2001. на 29.2 трилиона вона прошле године. Компанија је за петама Еплу у погледу величини годишњег прихода, а превазилази Џенерал Моторс. Скоро 90 процената продаје Самсунг Електроникса је остварено у иностранству.

 

 

                            kinezhasepenej

 

По неким проценама, Самсунг би, у смислу утицаја у пословању, могао да представља и више од четвртине јужнокорејске привреде. “Уколико падне цена акција Самсунг Електроникса на берзи, падају и акције других компанија,” казао је један зналац мислећи на доминантни статус Самсунгових компанија на корејској берзи. Оне чине 27,5 процената укупног тржишне капитализације.


Оптимизам за јужнокорејску привреду


Огроман је утицај Самсунга на четврту по вели чини економију у Азији. Лија сматрају најмоћнијим човеком у Јужној Кореји, па отуда и забринутост да би Јужна Кореја могла да се нађе у ситуацији без преседана због његовог хапшења. “Да ли се Јужна Кореја налази пред још једном кризом сличном оној из 1997-1998,” упитао се аутор у дневнику на енглеском језику Кориа Тајмс, алудирајући на време Азијске финансијске кризе.


Мислио је на серију недавних неуспеха, укључујући банкрот највечег домаћег поморског превозника контејнера Hanjin Shipping, аферу због опозива Самсунг Galaxy Note 7 и политички скандал везан за председницу Парк Гун-хје. Све су већа страховања да ли ће Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering успети да исплати дуг у априлу, или да би нова администрација Сједињених Америчких Држава могла да означи Јужну Кореју да је манипулисала курсем националне валуте вона. Коначно, Кореанци се због све већих породичних кредита и раста стопе незапослености осећају много безнадежније него што би требало, сматрају стручњаци.


Министар за стратегију и финансије Ју ил-хо изјавио је како су “мале шансе да ће економија Кореје запасти у критичну ситуацију налик монетарне кризе из 1997. и финансијске кризе из 2008.” Такође, већина глобалних инвеститора и агенција за кредитни рејтинг верују да јужнокорејска привреда није изложена акутној економској кризи будући да поседује обимне девизне ресерве, а спољни дуг јој је низак.


Мудиз је задржао рејтинг Јужној Кореји на рекордних АА2, и у перспективи је стабилан, упркос унутрашњој политичкој кризи. “Наша процена о економској снази Кореје заснована је на величини разноликости и конкурентности економије, што ће земљи помоћи да оствари снажан средњорочни раст и веома високе приходе по глави становника”, навели су у агенцији.


Но, у Мудиз констатују да “изазови постоје и превасходно се односе на способност администрације да спроведе структурне реформе у друштву које све брже стари и релативно велику изложеност економском успоравању Кине“. Агенција је, такође, указала да би недавни политички потреси поводом опозива председнице Парк и могућих превремених председничких избора могли у великој мери да оптерете економију Јужне Кореје.


“Са извршном влашћу у транзицији, сматрамо да је мало вероватно да ће нова политика бити спроведена пре него што буде била решена полиичка криза”, наведено је. “Неизвесност везана за политичко вођство и политичке одлуке могла би се одразити на раст БДП због одлагања пословних инвестиција и одлука о запошљавању, које би биле кредитно негативне.”


У децембру 2015. је Мудиз повећао кредитни рејтинг Јужне Кореје са АА3 на АА2, највиши који је та земља икада добила од наведене агенције. АА2 је трећи по величини рејтинг на кредитној листи.

                                  samsunglogog     
Кључна улога чеболи


У јужнокорејским медијима провејава, међутим, страх да би економија Јужне Кореје могла да буде подривена даљом истрагом великих корпоративних лидера. Хапшење Лија би могло да упали црвене лампице у корпоративној Јужној Кореји. Конгломерати попут SK и I Lotte већ су суочени са сличним оптужбама да су давањем донација политичарима покушали да остваре пословне услуге.


Ти конгломерати, које по корејској азбуци ханкулу означавају карактерима за “богат” и „клан”, су међусобно повезане компаније којима обично у строго хијерархијском поретку управљају богате породице. У свету су најпознатији чеболи Хјонде (или Хјундаи), LG и Самсунг, за којима следе Kumho, Lotte, SK Grupa и Hanјin.


LG, на пример производи паметне телефоне, телевизоре, електронске компоненте, хемикалије и ђубрива. Чебол је, такође, власник кошаркашких и бејзбол клубова у земљи. Хјонде, који израђује аутомобиле марки истог имена и КИА популарне у свету, таке је произвођач лифтова, бродова, пруђа логистичке услуге, руководи хотелима и робним кућама. Самсунг, поред тога што је међу водећим светским произвођачима телевизора и паметних телефона и главни снабдевач делова за Еплове АЅјфонеs, такође испоручује производе од карго бродова до пластичних кредитних картица.


Ти конгломерати су никли из пепела Корејског рата (1950-1953), када је држава усмеравала средства из иностране помоћи и јефтине кредите бизнисменима који су обећали обнову земље. Власти су, такође, штитиле тек изникле индустриије од стране конкуренције и помагале им у развоју.


Рецепт је био делотворан – чеболи су наредних деценија играли кључну улогу у успону Јужне Кореје у индустријску и силу извозника. Водећих 10 чебола данас чине 80 одсто вредности укупне јужнокорејске привреде, 11 по величини у свету.


Но у том процесу су, према неким економистима, створене неравномерности. Новац намењен обичним људима често је завршавао код пребогатих породица. Заштита коју су пружале власти и притисак на синдикате су омогућавали несметано ширење чебола у нове области.


Такође су током економског развоја створене чврсте везе између власти и пословних кругова. Чеболи су постали не само економски моћни, већ и политички утицајни. Нарочито од демократских промена у 1990-тим такмаци на изборима су почели да се ослањају на политичку и финансијску подршку компанија.

                                      samsungsudnica

 

То је код многих Јужнокорејанаца створило незадовољство додатно појачавано честим скандалима око чебола. У новонасталој нацији потрошача многи су забринути због политичке моћи и корупције чебола па сматрају да је то главно питање у друштву.


Сви председници, укључујући и Паркову, су се ступајући на дужност зарицали да ће окончати фаворитизам и спрегу са чеболима.

Но, морали су да устукну сматрајући да су титани корпорација сувише важни за приведу Јужне Кореје да би били хапшени или осуђивани на дуге затворске казне. Тако је Ли Кун-хи, председавајући Самсунг Групе, Лијев отац и син оснивача чебола Ли Бјунг-чула, је два пута помилован за дела финансијског криминала.


Шанса за реформу


Професор Ким сматра да би садашња ситуација “могла да буде прикривени благослов за корпоративну Кореју када је реч о унапређењу њеног руководилачког система. Тајкуни би схватили да њихова ‘мутна’ пословна пракса више не функционише и морали би да размисле о новим начинима пословања”.


Уопште сматра се да ће хапшење тзв. “крунског принца” Лија усмерити пажњу на реорганизацију Самсунг Групе. Наводно, групација би била подељена на Самсунг Електроникс, холдинг компанију и једну оперативну јединицу.
Тако би и у Лијевом одсуству Самунг имао шансу да покаже да може да се бави својим стратешким питањима. То би била потврда да је компанија зрела.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 март 2017 01:46
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија