Кућа Добрих Вести

Login

Јефтинији динарски кредити

Оцените овај чланак
(1 Глас)

parererere11232БЕОГРАД - Народна банка Србије смањила своју референтну камату на пет одсто, као и обавезну резерву банкама. 

 

За 100.000 динара пре годину требало вратити 153.434, а сада 103.279.

 

Народна банка Србије одлучила је да олакша задуживање грађана и привреде, тако што је у четвртак смањила своју камату и обавезну резерву које банке морају да издвајају код ње.


Референтна камата Централне банке је сада пет одсто и дупло је мања него пре годину и по. Овим потезом омогућено је грађанима и привреди да се повољније задужују. Тако је сада динарски кредит од 100.000 на годину дана скоро упола јефтинији од исте позајмице узете пре три године.


У поређењу са децембром прошле године, на поменуто задужење сада су месечне рате ниже од 2.000 до 4.000 динара.
Пре три године за зајам од 100.000 је било потребно вратити 203.184 динара. Прошле године је требало исплатити 153.434, а сада 103.279 динара.


Одлука НБС је пре свега сигнал банкама да наставе са смањењем каматних стопа, али и да понуде неке олакшице предузећима. Самим тим би требало да се повећа кредитна активност, која је већ месецима у стагнацији или чак у паду. Они који се задужују, само у последњих годину дана су осетили олакшање у својим новчаницима због све ниже реферетне камате НБС.


Реферетна каматна стопа у септембру 2012. је износила 10,50 одсто, да би истог месеца 2013. године порасла на 11 процената, а затим је уследио пад у прошлој години на 8,50 одсто. Током ове године ова камата је оборена са осам колико је износила у јануару на садашњих пет одсто.


Извршни одбор НБС одлучио је да настави са попуштањем каиша, јер су се за то стекли услови, и смањио је стопе девизне обавезне резерве банака за по један одсто у наредних шест обрачунских периода. То, како се наводи у саопштењу централне банке, значи да ће од 18. фебруара 2016. стопе девизне обавезне резерве на изворе рочности до две године, уместо досадашњих 26 одсто, износити 20 одсто, а на изворе дужих рочности 13 одсто, уместо 19 одсто.


“Стопе динарске обавезне резерве су остале непромењене, тачније, пет одсто на изворе до две године, и нула одсто на изворе дужих рочности, тако да су банке и даље стимулисане да користе динарске изворе финансирања”, наводи НБС.


Усвојеним изменама је додатно ослобођен део кредитног потенцијала банака и очекује се да банке повећају кредитну активност и снизе каматне стопе на кредите које одобравају клијентима.


НБС је утврдила да су инфлаторни притисци и даље ниски, а инфлациона очекивања усидрена у границама циља.


Најнижа камата на динарске кредите на период до 84 месеца


Уникредит банка саопштила је да ће свим новим клијентима, стално запосленим лицима и пензионерима, одобрити динарски кеш кредит без учешћа и депозита, у износу од 500.000 до 1.000.000 динара, и уз период отплате од 13 до 84 месеца.


Номинална варијабилна каматна стопа, која се формира као збир 3М БЕЛИБОР-а и маргине од 2,01 одсто, креће се од 7,77 одсто на годишњем нивоу, док се ефективна каматна стопа креће од 9,87 одсто.


Овај кредит може да се искористи и за рефинансирање обавеза које клијенти имају у другим банкама. Додатна погодност је и могућност осигурања које важи током целог периода отплате и које је укључено у цену кредита.


Тако на пример, уколико се клијент определи за кредит у износу од 500.000 динара и период отплате од 84 месеца, месечна рата износи 7.761,12 динара.


Клијенти имају могућност да поднесу захтев за динарски кеш кредит како путем редизајниране контакт форме на сајту банке, тако и путем посебно дизајниране апликације на званичној фејсбук страници, након чега ће бити контактирани у року од 24 часа.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 16 септембар 2015 22:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија