Кућа Добрих Вести

Login

Од 1. јануара почела обједињена уплата пореза

Оцените овај чланак
(3 гласова)

poreskaaaaБЕОГРАД - Обједињена уплата пореза у Србији почeла је од 1. јануара а ова могућност предвиђена је изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Порески обвезници ће тако до 1. јануара уместо 11 пореских пријава подности само једну, која ће се предавати електронски, употребом квалификованог електронског сертификата.

До 1. марта пореским обвезницима који за обједињену наплату нису спремни, а ту је реч углавном о великим привредним системима, омогућен је прелазни режим, а од марта стари систем збирних пријава престаје са радом и постојаће само појединачне пријаве које ће функционисати у оквиру система обједињене наплате пореза и доприноса.

Подношење пореске пријаве обавезно је искључиво електронским путем пре сваке исплате зараде, накнаде зараде и других прихода за које постоји обавеза плаћања пореза по одбитку, а то ће, како се очекује, значајно поједноставити поступак за пореске обвезнике, али и за Пореску управу и смањити трошкове пословања.

Усвајањем закона уводи се нови образац појединачне пореске пријаве за порезе по одбитку који ће садржати појединачне и збирне податке о обрачунатим порезима и доприносима.

Измене пореског поступка, имаће позитивне ефекте и на пословање банака, које имају обавезу подношења пореске пријаве за порезе по одбитку и плаћања тог пореза при исплати камате на штедне улоге.

                                                                                                                         Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 02 јануар 2014 00:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија