Кућа Добрих Вести

Login

Будућност је улагање у стартап пројекте

Оцените овај чланак
(4 гласова)

forumbgБЕОГРАД - Будућност развоја економије је улагање у стартап пројекте (start up), инвестиционе фондове, а важно је и да се отклоне регулаторне препреке како би се олакшало свакодневно пословање и рад компанија у Србији, оцена је учесника првог дана Belgrade Venture Foruma, највећег инвестиционог скупа на Балкану.

Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине Стефан Лазаревић рекао да је важно што је држава постала свесна значаја развоја предузетништва и што се одвајају средства за стартап пројекте и компаније.
Говорећи о препрекама у пословању, Лазаревић је рекао да су највеће у домену финасијског пословања. Он је подсетио да је Министарство иницирало измене закона о електронској трговини и ускладило га са регулативом Европске Уније, како би се унапредило и олакшало пословање фирми.
Лазаревић је подсетио да је веома важно што ће од следеће године порези моћи да се пријаве електронским путем, додајући да је кључ за електронско пословање усвајање закона о платним услугама који би омогућио плаћање путем мобилних телефона.
Он је додао да је долазак Пејпала (PayPal) у Србију од велике важности као и да је остварен напредак у процесу дигитализације.

Инвестициони фонд за иновације

Министар привреде Саша Радуловић је на отварању Форума најавио да ће држава основати инвестициони фонд за иновације - јануара 2014. године и да ће за те намене издвојити четири милијарде динара.
Инвестираће се тако што ће се привлачити приватни венчер (venture) капитал, који ће донети приватни новац, а држава ће коинвестирати са 20 до 40 одсто.
Радуловић је нагласио да су српској економији потребне иновације, предузетници, инжењери, као и нови замајац за српску привреду и да ће то бити велики магнет за Србе у иностранству да се врате и инвестирају у Србију.
Он је изразио очекивање да ће ти фондови бити покренути већ почетком идуће године и да ће бити објављен јавни позив, како би се на основу пристиглих понуда креирали фондови за конкретне пројекте.

Дводневни Belgrade Venture Forum, у хотелу "Метропол Палас" (Metropol Palas Belgrade) окупио је више од 50 говорника из 15 земаља, а више стотина учесника овог скупа могу да присуствују на 12 кључних предавања и седам панела, а биће представљени и примери најбоље праксе успешних европских региона, као што су Фландрија и Баскија.
На конференцијском делу покривене su теме: Жене у предузетништву, Корпоративно инвестирање, Изазови и прилике прекограничних инвестиција, Академске институције и предузетничке компаније, Нове технологије у здравству...

Паралелно, у другој сали хотела "Метропол Палас", где се конференција одржава, инвеститорима ће током два дана (19. и 20. новембра) бити представљено 40-так предузетничких идеја, изабраних по стриктно утврђеним критеријумима, међу више од 130 пријава поднетих инвестиционом жирију.

                                                                                                              Извор: Кућа добрих вести 


Последњи пут измењено среда, 20 новембар 2013 01:02
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија