Кућа Добрих Вести

Login

Прва велика конференција о соларној енергији у Србији 14. априла

Оцените овај чланак
(3 гласова)

grennedfdfdf“Прва велика конференција о соларној енергији у Србији” одржава се у Београду 14. априла у организацији портала Balkan Green Energy News.

 

Преко 30 водећих енергетских стручњака, представника инвеститора, привреде и институција из земље и иностранства разговараће о једној од тренутно најактуелнијих тема у Србији – како нови сет енергетских закона може допринети већем коришћењу соларне енергије у Србији и погурати развој слободног тржишта електричне енергије.

 

Потенцијал соларне енергије у Србији је претходних година био неоправдано запостављен, а у земљи која има више часова сунчевог зрачења од већине европских земаља, инсталирано је свега 21 МЊ капацитета.

 

Стручњаци из земље и иностранства сложни су у оцени да ће након усвајања Закона о обновљивим изворима енергије и пакета енергетских закона, соларна индустрија у Србији у наредних пет до 10 година доживети процват. Обновљиви извори енергије, а посебно сектор соларне енергије може одиграти значајну улогу у отварању зелених радних места и опоравку српске привреде од последица пандемије КОВИД-19.

 

Министарство рударства и енергетике, Секретаријат Енергетске заједнице, Привредна комора Србије и Пословно удружење Топлане Србије институционални су партнери конференције

 

На таласу Европског зеленог договора, Србија добија прилику да трансформише и декарбонизује сектор енергетике и целокупну привреду и усмери их у правцу одрживог и климатски неутралног развоја.

 

 

Конференцију ће отворити потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић .

 

Преко хиљаду учесника, колико се процењује да ће пратити конференцију путем Зоом платформе, имаће прилику да чују и директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача, директорку за Србију компаније CWP Global Мају Турковић и регионалну директорку за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Зузану Харгитаи.

 

Због мера заштите од пандемије КОВИД-19 конференција се организује у хибридном формату у Београду у хотелу Radisson Collection за панелисте, а праћење је обезбеђено преко Зум

платформе.

 

Учешће је бесплатно уз регистрацију која ће почети 22. марта, а обезбеђен је симултани превод на енглески језик.

Четири панела за четири примене соларне енергије

 

Теме о којима ће се говорити на првом панелу су: нови регулаторни оквир за инвестиције у соларне електране великих капацитета, модел будућих аукција и развијање соларних електрана по тржишним принципима, значај успостављања унутардневног трговања на берзи за стварање тржишта, балансна одговорност за електричну енергију из обновљивих извора, откуп електричне енергије од стране гарантованог снабдевача и продаја зелених киловата на тржишту.

 

У оквиру панела биће представљен и први пројекат у Србији за производњу модула и готових решења за складиштење енергије, састављених од литијум-јонских батерија.

 

Више о конференцији прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Balkangreenenergynews


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија