Кућа Добрих Вести

Login

Транспарентност Србија: „Коруптивни ризици у законима – Србија 2020“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

transparentnsotsrbijadfdfdfdfОрганизација „Транспарентност Србија“ организује на зум платформи дискусију о налазима истраживања и уочавању коруптивних ризика у прописима под називом „„Коруптивни ризици у законима – Србија 2020“.

 

Конференција ће се одржати у четвртак, 21. јануара 2021, од 11.00 до 12.00 на платформи зум путем ОВОГ линка.

 

(на конференцији нема превода)

Налазе ће представити:

 

Немања Ненадић и Роберт Сепи

 

За учешће се пријављујете на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Колико год да је опасна корупција до које долази у примени прописа, њене последице су још штетније када се коруптивни интереси уграде у норме општих правних аката. Такве утицаје није увек лако препознати. Знатно чешће се може увидети да закони нису узели у обзир све коруптивне ризике и да у њима нису предвиђена адекватна решења за сузбијање тих ризика.

 

У Србији је обавеза процене ризика од корупције уведена тек од 1.9.2020. године, када је Агенција за спречавање корупције добила овлашћење да даје мишљења на нацрте појединих закона, а министарства обавезу да такво мишљење траже. Међутим, обавеза да се тражи мишљење постоји само за нацрте закона у „посебно ризичним областима“ и само онда када закон припрема министарство, иако ти ризици могу постојати у било ком пропису, као и у ситуацијама када закон не предлаже Влада.

 

Желећи то да покаже, Транспарентност Србија је у другој половини 2020. године анализирала ризике од корупције у свим предлозима закона који су у том периоду били актуелни. Такви ризици су уочени у седам предлога закона,који се односе на различите области – финансирање медијских сервиса из буџета, оцена усаглашености производа, акредитација, управљање водама, железнички саобраћај.

 

Имајући у виду да је пандемија KОВИД-19 створила нове ризике од корупције широм света, те да је у Србији било проглашено ванредно стање, када су механизми контроле процеса доношења закона значајно слабији него иначе, посебно смо анализирали коруптивне ризике у свим законима, уредбама и одлукама Владе и Скупштине које су донете ради супротстављања последицама ове заразне болести (нпр. помоћ грађанима и привреди, ограничења права грађана, јавне набавке).

 

Најзад, имајући у виду да је крајем прошле године Народна скупштина усвојила Кодекс понашања народних посланика, као један од аката који би према оцени ГРЕЦО, требало да има антикорупцијски ефекат, у оквиру овог истраживања смо разматрали у којој мери се то може очекивати, односно да ли и сам Кодекс садржи нека правила која би могла створити ризик од настанка корупције.

 

Материјали ће бити објављени на ОВОЈ страници.

 

Извор: Кућа добрих вести/ФБ

 


Последњи пут измењено уторак, 19 јануар 2021 16:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија