Кућа Добрих Вести

Login

Признања за борбу против нуклеарног оружја

Оцените овај чланак
(1 Глас)

trecideo

Наставак другог дела:

 

Казахстан се још увек бори са последицама нуклеарних експлозија по природну средину и здравље људи. Решеност званичног Нур-Султана да спречи да било која друга земља земља доживи судбину Казахстана због времена нуклеарних проба, учинила је ту државу једним од водећих заговорника дијалога и сарадње у међународној заједници и предводником у глобалној борби против нуклеарног оружја.

          

           Пре годину дана, 29. августа у Нур-Султану је одржана свечана церемонија уручивања „Назарбајеве награде за свет без нуклеарног оружја и глобалну сигурност“. Први лауреати су били покојни јапански дипломата Јакуји Амано, својевремени челник IAEA и Ласина Зербо, извршни секретар STBTO.

 

          Овог 29. августа је првом председнику Казахстана Назарбајеву додељен статус „Шампиона за свет ослобођен нуклеарних тестова“, током посебног заседања Генералне скупштине УН, организованом поводом Међународног дана борбе против нуклеарних тестова. Како је саопштила прес служба Министарства спољних послова у Нур-Султану, то је знак признања за посебан историјски допринос Казахстана током председавања Назарбајева у глобалним напорима да буде изграћен свет без нуклеарне енергије. Бивша председница Финске Тарја Халонен је добила нови јединствени статус - „Првак СТБТО “.

          

Јачање међународног угледа Казахстана

                                                      trecideo2

          

Повезивањем реторике са акцијом, иницијативе Казахстана за нуклеарно разоружање су ојачале тежину гласу те државе у међународној заједници. Глобално, постоји свест да се кампање Нур-Султана заснивају на трагичним искуствима Казахстана и да би требало послушати упозорења која стижу из те земље, наводе медији у тој земљи.

 

Штавише, Казахстан је пример како земља која је успешно спровела процес денуклеаризације може и економски напредовати. Када се земља обавезала на денуклеаризацију, САД су доделиле 100 милиона долара за помоћ процесу у оквиру тзв. Нун-Лугар Програма заједничког смањења претњи. Програм назван по двојици америчких сенатора је успео и Казахстан је добио техничку и економску помоћ из Вашингтона да финансијски поднесе терет денуклеаризације.

 

Пошто се Казахстан ослободио свог великог складишта нуклеарног оружја и затворио највеће полигон на свету, наслеђен после распада Совјетског Савеза, земља је постала мека за стране и мултилатералне инвестиције. Такође је била способнија да опреми своју конвенционалну војску и постала је лидер у Централној Азији и спољном окружењу.

 

У Казахстану се одвија неколико пројеката које финансирају мултилатералне кредитне институције, попут Светске банке, која подржава развој инфраструктуре и јавних добара у недовољно развијеним областима седме најпространије земље на свету (2,7 милиона квадратних километара) и највеће која нема природан излаз на море. Такође је Казахстан привукао приватне инвестиције, а компаније попут Шеврона, Ексона, Џенерал Електрика и Боинга послују у тој земљи.

 

                                                     trecideo3

 

Велика важност обуставе нуклеарних проба

 

             Казахстански медији пишу како се треба надати да годишњице прве судбоносне експлозије у Семипалатинску подсећају све земље на потребу да се зауставе нуклеарне пробе и да се помогне да се свет ове опасности опусти нашем опстанку. Данас је ово важније него икад.

 

             У обраћању светској јавности пошто му је додељен статус „Шампиона за свет ослобођен нуклеарних проба“, Први председник Назарбајев је поручио да би „прво, требало да будемо истрајнији у убеђивању оних земаља које то још нису учиниле да потпишу и ратификују Уговор (о свеобухватној забрани нуклеарних проба) - и то без икаквих предуслова. Друго. Важно је развити иницијативу према државама на чијој се територији налазе полигони како би инфраструкура за такве објекте била уклоњена. Казахстан има неопходно практично искуство и спреман је да га подели “, поручио је Назарбајев.

 

             Као треће је Назарбајев истакао да је „кретање ка напретку и богатству могуће само на миран начин. Следио сам ту идеју са дубоким унутрашњим уверењем да је будућност човечанства повезана само са светом без нуклеарног оружја,“ навео је он.

                                                          trecideo4

 

Позив Назарбајева главним светским и нуклеарним силама

 

             Медији у Казахстану даље примећују како се, на жалост, чини да у савременом свету, „тешко стечене лекције из прошлости ризикују да буду заборављене. Чини се да је изашла из моде идеја да на међународном плану постижемо више заједничким радом на заједничким циљевима. Узак и често краткотрајан лични интерес сада се чини узлазним. Нигде ово није опасније од сфере нуклеарног оружја,“ упозорено је у уводнику казахстанског дневника Астана тајмс.

 

             Сам Назарбајев је у најновијој поруци указао да геополитичке кризе међу најмоћнијим државама света узимају све више маха, а технолошка трка у наоружању се одвија, укључујући свемир. „Поткопани су правни темељи ионако крхког глобалног режима нуклеарног разоружања, неширења и мирне употребе атомске енергије. У овим условима, апелирам на међународну заједницу да следи пример Казахстана и придружи се напорима да ово нуклеарно лудило буде заустављено“ истакао је Први председник.

 

             Назарбајев сматра да лидери САД, Русије, Кине и Европске уније сносе посебну одговорност за будућност планете Земље. Сугерисао је да би у евентуалном четворном формату тих сила, „једна од главних тема требало да буде израда мултилатералног споразума о фазном и пропорционалном смањењу нуклеарног оружја.“ Казахстан је спреман да пружи платформу за овај самит, а да би се УН сложиле да организују и воде такве преговоре у Њујорку, истакао је Назарбајев.

 

             Оно што је извесно јесте да Међународни дан борбе против нуклеарних тестова, заједно са другим догађајима и активностима, доприноси формирању глобалног окружења које отвара оптимистичније изгледе за кретање ка свету без нуклеарног оружја. У томе, улога Казахстана је била и остаје изузетна.

 

Борислав Коркоделовић


Последњи пут измењено субота, 19 септембар 2020 22:10
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија