Кућа Добрих Вести

Login

Атлантик група - потврда стабилности пословног модела

Оцените овај чланак
(2 гласова)

granddddddddУ контексту укупних привредних поремећаја узрокованих пандемијом КОВИД 19, стратегија и оперативно пословање АтлантиК Групе показали су током првих шест месеци ове године висок ниво стабилности.

 

Атлантик Група је у првом полугодишту 2020. остварила 327,9 милиона евра прихода од продаје, што на упоредивој основи представља пад од свега 0,9%, а када се у обзир узму и делови пословања који су дезинвестирани прошле године, укупан пад износи 4,5 одсто.

 

Нормализована добит из пословања (ЕБИТ) у овом раздобљу износи 31,6 милиона евра и нижа је за 5,5 одсто, док је нормализована нето добит у односу на првих шест месеци прошле године нижа 3,7 одсто и износи 24,2 милиона евра. Овогодишњи резултати додатно су оптерећени са 4,6 милиона евра једнократних трошкова који се у највећој мери односе на донације и друге трошкове везане за спречавање ширења пандемије.

 

“Криза узрокована пандемијом коронавируса значајно је променила пословања многих компанија те је утицала и на промене у понашању потрошача. Атлантиц Група се, захваљујући диверзификованом портфолију снажних брендова, показала у великој мери отпорном на кризу узроковану пандемијом, те смо и у првом полугодишту остварили одличне пословне резултате. Мере које су уведене у циљу сузбијања ширења пандемије резултирале су, очекивано, падом продаје у HoReCa каналу, те падом потрошње производа намењених конзумацији ван куће и тзв. импулсног сегмента, али наведени негативни утицаји су добрим делом надокнађени изузетно добрим резултатима стратешког пословног подручја (СПП) Деликатесни намази, апотекарског ланца Фармациа и пословног подручја Донат Мг.

Оптимизација пословних процеса, стабилна финансијска позиција и квалитетно стратешко управљање, омогућили су нам да одржимо сигурност радних места, повећамо задовољство и ангажованост наших запослених у новонасталим условима рада на даљину и изазовног рада на терену, као и да одржимо пословне резултате са минималним негативним последицама“, коментарисао је Емил Тедесцхи, председник Управе Атлантик Групе. Истакао је и да компанија наставља са планираним капиталним инвестицијама у производну опрему и дигитализацију пословања, а у циљу повећања ефикасности и додатног оснаживања наших брендова.

 

Највише расли Аргета и Донат Мг и кључна тржишта ЕУ

 

Највећи раст прихода од продаје у првом полугодишту остварили су Деликатесни намази с растом од 21,4 одсто и Донат Мг са растом од 2,5 одсто. Кафа се с 66,8 милиона евра прихода од продаје, што чини 20,4 одсто учешћа у укупним приходима, истиче као највећа појединачна категорија, а у првој је половини године, највише због контракције прихода у ХоРеЦа каналу, остварила пад од 6,0 одсто. Међу тржиштима је најзначајнији раст тржишта Словеније, Македоније и Косова, као и приметан раст на кључним тржиштима ЕУ, посебно Аустрији и Швајцарској, услед раста продаје брендова Аргета и Смоки. У укупној продаји властити брендови чине 64,0 одсто, а брендови принципала у дистрибуцији 26,8 одсто. Апотекарски ланац Фармациа чини 9,2 одсто укупног прихода.

 

Фокус на даље спречавање заразе и несметану производњу

 

Компанија је, захваљујући стабилној финансијској позицији, уз очување пуне запослености и плата, могла да се активно укључи и помогне у борби против коронавируса донирајући укупно 3,7 милиона евра за сузбијање пандемије на кључним тржиштима.

 

У првој половини године одржана је и Главна скупштина Атлантик Групе на којој је донета одлука о исплати дивиденде за 2019. годину у износу од 25 куна по акцији, односно свеукупно 11,1 милиона евра**, колико је акционарима исплаћено у јулу.

 

Бројна независна истраживања тржишта потврдила су успешност укупне компанијске стратегије, па је Атлантик Група, између осталог, у избору компаније МојПосао проглашена за петог најпожељнијег послодавца у Хрватској, док је Цедевита према истраживању агенције Ипсос најпожељнији бренд у категорији безалкохолних напитака у Хрватској и Словенији и други најпожељнији у Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 09 август 2020 15:32

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија