Кућа Добрих Вести

Login

„Стратегија спашавања на броду“ може помоћи предузећу током кризе

Оцените овај чланак
(3 гласова)

biznisplan323dfdfdfdfdfСвако ко управља компанијом зна колико неизвесност може бити изазовна. Нажалост, како се пандемија коронавируса шири, неизвесност је постала нова реалност.

 

 

Нико са сигурношћу не зна шта носи будућност, што је додатни разлог да увек будемо припремљени на све.

 

Познати предузетник и експерт за стартапе Стив Бланк саветује да увек имате припремљену “стратегију спашавања на броду”. Ову стратегију ваша компанија може да употреби уколико, такорећи, ваш брод почне да тоне.

 

Ево како да је креирате:

 

Ставите на папир месечне издатке, односно износ који васа компанија потроши сваки месец. То подразумева фиксне трошкове ( закуп простора, комуналије) као и променљиве трошкове ( пословна пуотовања, провизије..).

 

Важно је да знате да уколико имате јасан увид у месечне трошкове компаније, моћи ћете лакше да управљате протоком новца.

 

Затим идентификујте кључне елементе. Запитајте се који сегменти пословања представљају минимум на ком компанија може да функционише неометано. Они су попут основне опреме на броду.

 

На самом крају, процените штету. Направите могући сценарио како би пандемија могла да утиче на ваш бизнис у краткорочном, средњорочном и дугорочном периоду.

 

Краткорочно, можете смањити или потпуно укинути променљиве трошкове. Средњорочни и дугорочни планови захтевају мало сложенији приступ. Можете да пробате да преговарате о измењеним платама, смањењу кирије, као и о одређеним променама у другим уговорима.

 

Онда се осврните на то како ваш нови бизнис модел функционише. Запитате се да ли је продуктиван и да ли задовољава захтеве тржишта као раније. Ако не, шта је оно што треба да измените да би сте остварили жељене циљеве.

 

И запамтите: “стратегију спашавања на броду” користите као последњу опцију, након што сте исцрпели све остале могуће .

 

Извор: Bizlife

 

 

 


Последњи пут измењено недеља, 10 мај 2020 21:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија