A+ A A-

Aтлантик Група: Снажан раст на тржишту Србије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

atkatidietАтлантик Група је у првих девет месеци 2018. остварила укупни приход од 518 милиона евра при чему су приходи од продаје у односу на исти период претходне године органски расли 3,7 одсто док је благи номинални пад прихода од продаје од 0,5 одсто резултат прошлогодишње продаје производње спортске прехране белгијском партнеру и изостанка с тим повезаних прихода од услужне производње.


Добит пре камата, пореза и амортизације (ЕБИТДА) износи 70 милиона евра и већа је за 18,9 одсто, док је нето добит након мањинских интереса порасла чак 34,4 одсто, на 42.3 милиона евра.

 

Најбољи у односима с инвеститорима

 

“Захваљујући најпре пословним резултатима, а судећи и према освојеним наградама и признањима, можемо закључити да ће 2018. бити још једна успешна година за Атлантик Групу, у којој смо ојачали корпоративне праксе као и наше брендове. Атлантик је као први издавалац прешао са Службеног у Водеће тржиште ЗСЕ, а уследила је и прва награда за односе с инвеститорима. Наш најинтернационалнији бренд – Аргета - постао је европски лидер, док редизајнирана Cocta остварује изванредне продајне резултате. Уз оснажени дистрибутивни асортиман, наставили смо и с побољшањима у организацији дистрибуције, те с дезинвестирањем „нон-цоре“ пословних операција. Такође, значајан раст профитабилности и нижи финансијски трошкови захваљујући даљем раздуживању ојачали су наше новчане токове чинећи чврсто упориште за будући раст“, истакао је председник Управе Емил Тедески.

 

Међу бројним иницијативама из развоја сопственог асортимана посебно се истиче Аргета, која се, након успешног покретања производње у САД-у прошле године, у овој години позиционирала као месни намаз број један у Европи. Редизајнирана Coctа је остварила завидне продајне резултате, с укупним растом у HoReCa сегменту од чак 47 одсто. У наставку стратегије дезинвестирања мањих пословних операција у јулу је са реномираном компанијом Магдис из Загреба потписан уговор о купопродаји друштва Нева, које окупља познате козметичке брендове Мелем, Плидента и Росал.

 

Тржиште Србије расло 5,6 одсто

 

На укупан раст прихода од продаје Атлантик Групе у првих девет месеци 2018. највише су утицала Стратешка пословна подручја: Деликатесни намази с растом од 10,2 одсто, Пића с растом од 7,0 и Кафа с растом од 4,3 одсто. Кафа се такође с 21 одсто учешћа и 108.9 миллиона евра прихода од продаје истиче као највећа појединачна категорија у укупним приходима. Под утицајем јачања портфолија и оптимизације организације најзначајнији раст у дистрибутивном пословању остварила су тржишта Хрватске с растом од 9,6 одсто и Србије с растом од 5,6 одсто, а следе Словенија која је расла 5,5 одсто и БиХ с растом од 4 одсто.

 

У укупној продаји сопствени брендови чине 68,9 одсто, брендови принципала у дистрибуцији 23,0 одсто, апотекарски ланац Фармациа са 7,9 одсто и производња приватних робних марки за треће стране 0,2 одсто.

 

Извор: Кућа добрих вести

   
   


Последњи пут измењено уторак, 30 октобар 2018 15:06

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани