Кућа Добрих Вести

Login

Шта су банке припремиле у току Недеље штедње?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kasicapraiscicicicicic454545Камате на штедне улоге су из године у годину све мањи, али подаци НБС-а показују да и поред тога штедња грађана расте.

 

Србија ове године Светску недељу штедње, која се обележава од 29. октобра до 2. новембра, дочекује са троструко већим износом динарске штедње него крајем 2012. године. У овом тренутку на штедним рачунима у банкама налази се око 57,1 милијарда динара, док је девизна штедња око 9.800 милиона, од чега је готово 91 проценат штедња у еврима, кажу за Каматицу из Народне банке Србије, и додају да је ове године динарска штедња повећана је за 13,8, а девизна за 4,6 процената.

 

Каматица је истраживала шта су нам банке спремиле за предстојећу Недељу штедње.

 

Већина банака услед велике ликвидности неће понудити боље камате, али поједине су ипак одлучиле да традиционално обрадују своје клијенте.

 

Како нам је речено у Јубмес банци, планирају да стимулишу дугорочну штедњу повећањем каматних стопа за штедне улоге орочене у еврима на период од 24 и 36 месеци, а за све који ороче новац од 15. новембра до краја 2018. године, камата ће изности два процента годишње.

 

„У односу на 2014. годину када су вредности еурибора-а биле позитивне, сада континуирано падају, што је последично довело до тога да камате на штедњу, пратећи кретање ових стопа, падају. Што се тиче очекивања у наредном периоду, кретање каматних стопа на штедњу и даље ће зависити од кретања еурибора. Ове стопе показују благи опоравак током 2018. године, тако да је неко очекивање да је са снижавањем каматних стопа на штедњу завршено и да у будућности можемо очекивати раст каматних стопа на штедњу, у почетку вероватно нешто блажи“, објашњава Милош Вујновић, председник извршног одбора Јубмес банке.

 

Из НЛБ банке кажу да су припремили посебну понуду за Недељу штедње. Па је тако депозите у еврима могуће орочити на период од 12, 14 или 25 месеци, а ефективна каматна стопа биће од 0,85 до 1,35 процената, док је динарске штедне улоге могуће орочење на период од шест до 24 месеца по каматној стопи од 3,53 до 4,16 посто.

 

„С обзиром на висок ниво ликвидности банака и стопе раста светских економија и поред очекиваног благог раста, није реално очекивати да камате на штедњу достигну ниво из 2014. године. До осетног раста камата на штедњу би могло доћи само у случају јако убрзаног економског раста и експанзије инвестиционих активности на глобалном нивоу, а то свакако није у складу са очекивањима за наредних неколико година“, каже Властимир Вуковић, члан извршног одбора НЛБ банке.

 

Сбербанка ће понуду за „Недељу штедње“ продужити до краја 2018.године. За штедњу у еврима, на рок од 15 месеци, ова банка нуди ефективну каматну стопу до 1,12 процената, а клијенти који ороче више од 20.000 евра Сбербанка поклања и једногодишње путно осигурање како за депонента тако и за чланове уже породице.

 

Према речима банкара, осим висине каматне стопе, клијенти бирају банку и на основу тога да ли може да им понуди комплетна финансијска решења, а не само производ или услугу који су им потребни у датом тренутку. Такође, данас све више људи „диверзификује“ свој ризик, односно своје штедне улоге подели на више банака, и не везује се само за једну банку, а да подсетимо да је износ депозита до 50.000,00 обезбеђен гаранцијом државе, па је подела великих улога на више рачуна свакако добра одлука, додају из Каматице.

 

Извор: Кућа добрих вести/Каматица

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 29 октобар 2018 13:01

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија