Кућа Добрих Вести

Login

Апликација за препознавање која то птица пева у шуми

Оцените овај чланак
(2 гласова)

cornellaabnnnnndfdfdfdДок шетате парком или оближњом шумом чујете цвркут птица високо у крошњама.

Не видите их.

 

А и да их видите, сем врапца и голуба тешко да би неку тачно идентификовали.

 

За то се побринуо The Cornell Lab of Ornithology, aplikacija-za-prepoznavanje-koja-to-ptica-peva-u-sumi  који је произвео је нешто као "Схазам за птице", апликацију која препознаје цвркут готово хиљаду различитих врста птица.

 

Апликацију можете преузети ОВДЕ.

 

 

Због еколошки повољног положаја, Србија је изузетно богата птицама. Подручје ове земље се у генералном биогеографском смислу дели на три региона: панонски (пре свега Војводина), континентални (равна подручја ниже Саве) и алпски регион (Динариде). Сваки од тих биогеографских региона има свој јединствен живи свет, а тако и засебну орнитофауну.

 

Тренутно се за простор Србије води око 350 врста птица од којих скоро 250 гнезде или су гнездиле код нас, док осталих око 100 врста су нам посетиоци током сеобе или зимовања (пролазнице, или на лутању).

 

Захваљујући пре свега раду ентузијаста, биолога али и аматера – нарочито у односу на друге фаунистичке групе организама – орнитофауна Србије је добро истражена. Птице су занимљива група, чије изучавање је одувек привлачило један број људи, који су из хобија, а други као професионални орнитолози проводили време на посматрању и пописивању птичје фауне.

 

Занимљивости говоре у прилог богатства Србије птичјим светом:

 

Међу првим резерватима природе, а подстакнуто богатством птица, је Обедска бара, указом Царске коморе 1874. године, само две године након проглашења Јелоустоун парка у САД.

 

Тараш у Банату има статус европског села рода, са преко 40 активних гнезда ове прелепе птице.

Светски "главни град" сова је Кикинда. У овом севернобанатском граду сваке зиме борави и до 700 јединки сове утине због чега је одлучено да сове постану заштитни знак Кикинде. О феномену окупљања сова чак је и BBC направио репортажу.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Википедиа

 

 


Последњи пут измењено среда, 05 мај 2021 21:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија