Кућа Добрих Вести

Login

За питања о наградној игри са фискалним рачунима – информације на једном месту

Оцените овај чланак
(3 гласова)

racunsigradБЕОГРАД – Данас је званично стартовала наградна игра „Узми рачун и победи“ која је део шире едукативне кампање коју спроводи Влада Србије са циљем подизања свести грађана и привреде о значају сузбијања сиве економије и њиховог активног укључивања у стварање бољег друштва.


Иако је о овој наградној игри већ доста било информација у медијима, грађани мучи милион питања, почев од тога да ли важи ако пошаљу све рачуне са једног продајног места, да ли је ограничен број коверти, да ли се коверте плаћају, да ли ће послате коверте важити и у наредном колу....


Због тога су надлежни осмислили и контакт адресу и телефон где можете звати и добити потребне информације. Почев од данас, све додатне информације о наградној игри грађани могу добити позивом на број телефона 011/3620-146, сваког радног дана од 12 до 15 часова, као и путем мејл адресе: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .


Иначе, право на учешће имају сва пунолетна лица са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије која прикупе минимум 10 фискалних рачуна или 10 потврда за плаћање картицом (''слипова''), минималне вредности од 100 динара по фискалном рачуну или слипу, не старијих од 01.01.2017. године и доставе их у ковертама које ће бити бесплатне и моћи ће да се преузму у свим филијалама Поште Србије.
Прикупљање рачуна и слипова почело је 1.јануара2017, док је слање рачуна и слипова могуће од данас па до краја марта. Планирана су укупно четири извлачења која ће бити организована у марту.


Додељиваће се аутомобили, путовања у земљи и иностранству, техничка роба. Главна награда је стан у Београду. Наградни фонд ће бити прецизно дефинисан и објављен у склопу Правила наградне игре.


Фискални рачуни и слипови достављају се у бесплатним ковертама Поште Србије на којима ће већ бити одштампан поштански фах на који треба послати коверту. Грађани треба само да попуне своје податке – име и презиме, адресу становања и контакт телефон. Приликом слања коверти, поштарина је бесплатна.


Висина рачуна и слипова не повећава шансу за добитак. Сви рачуни и слипови од 100 динара па навише из било које радње или продајног места имају исту шансу да учествују у наградној игри.


Паралелно са наградном игром организоваће се такмичење општина и градова у броју прикупљених фискалних рачуна и слипова. То значи да се учешћем у наградној игри грађани не боре само за себе – већ и за град у којем живе, а награда за најактивније локалне заједнице биће бесплатна wi-fi зона.

 

Критеријуми за одабир најактивнијих локалних заједница:


Како би свака општина или град имали подједнаку шансу да учествују у такмичењу и освоје награду, посматра се број прикупљених фискалних рачуна и слипова у односу на број становника и просечну зараду на територији локалне самоуправе. На овај начин елиминишу се разлике у величини и куповној моћи међу општинама и градовима.


Важна питања која су постављали грађани објављена су званично на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе и овом приликом вам их преносимо.

                         pobedae343

 

Колико коверата може да пошаље једна особа?


Једна особа може да пошаље неограничени број коверата, а у свакој мора бити или 10 фискалних рачуна или 10 слипова, минималне вредности од 100,00 динара по сваком фискалном рачуну или слипу. Висина рачуна и слипова не повећава шансу за добитак. Сви рачуни и слипови од 100,00 динара па навише из било које радње или продајног места имају исту шансу да учествују у наградној игри.


Да ли рачуни морају да буду са различитих места?


Не. Сви рачуни или слипови у једној коверти могу бити и са истог продајног места.


Да ли је тачно да је поштарина за слање коверата бесплатна?


Да, тачно је. Поштарина је бесплатна, као и наменске коверте за слање рачуна и слипова.


Да ли фискални рачуни и слипови могу да се шаљу у обичним ковертама?


Не, учешће у наградној игри је могуће само слањем фискалних рачуна и/или слипова у ковертама посебно припремљеним за ову наградну игру које грађани могу да преузму бесплатно у свим филијалама Пошта Србије.

 

Да ли фискални рачуни и слипови могу да се комбинују у истој коверти?


Не, фискални рачуни и слипови морају бити у одвојеним ковертама. Свака коверта у којој фискални рачуни и слипови буду помешани сматраће се неважећом.


Да ли у Наградњој игри могу да учествују рачуни плаћени у Пошти а који нису фискални као и одштампани он-лине налози који су реализовани преко банке јер је износ урачунат и ПДВ, али се то не види?


За учешће у наградној игри „Узми рачун и победи“ потребно је прикупити 10 фискалних рачуна и/или 10 слипова (потврда за плаћање картицом).

Друге врсте рачуна и он-лајн налози не могу учествовати у овој награднојигри. Подизањем свести грађана да након сваке куповине или трансакције узму рачун утиче се на смањењесиве економије у малопродаји.

 

С друге стране, рачуни за комуналије или он-лајн налози немају исту важност за остварење овог циља, па нису укључени у наградну игру.

 

Такође, намера је да се промовише безготовинскоплаћање у тим ситуацијама с обзиром на то да представља гаранцију да ће куповина бити видљива за пореске органе чак и ако трговац не изда рачун. Плаћање робе онлине није проблематично са становишта сиве економије јер ће свака куповина бити електронски евидентирана, а укључивањем онлине налога би грађани билиизложени додатном напору да морају да иду у банке и узимају потврде о обављеним трансакцијама.

 

Зашто прихватате слипове који нису потврда о плаћеном порезу?


Прикупљањем слипова (потврда о плаћању картицом) подстиче се безготовинско плаћање као најбољи начин да се трансакције учине транспарентним. Чињеница да је плаћање обављено безготовински и да новац прелази са рачуна купца на рачун продавца чини ток тих средстава видљивим што није увек случај са трансакцијама у кешу где, у случају да није издат фискални рачун, промет остаје потпуно неприметан за пореске органе.


Када ће бити објављен наградни фонд?


Наградни фонд се дефинише Правилима наградне игре, која ће путем средстава јавног информисања битидоступна јавности не касније од 15 дана пре почетка Наградне игре. Кампањи се и даље придружују компаније са жељом да пруже подршку, а сходно томе, наградни фонд се увећава. Интересовање грађана и мотив привреде која се укључила у кампању и донирала средства је импресиван, што потврђује да је ово прави тренутак да се анимира шира заједница у сузбијању сиве економије.

 

Како ће грађани бити информисани о правилима игре и наградном фонду?


Путем средстава јавног информисања, на wеб презентацијама организатора и кроз различите ПР активности.


Где се чувају коверте које грађани шаљу?


Коверте се чувају у Пошти, а пре извлачења се, према правилима, транспортују у студио где ће се вршити извлачење награда.
Да ли рачуни и слипови могу да се шаљу у обичним ковертама?


Шта се све од података грађана уписује на коверат и да ли су њихови подаци заштићени?


Грађани на коверат уносе име и презиме, адресу, поштански број или адресни код, као и контакт телефон ради лакше комуникације уколико је пошиљалац извучен. Грађани на ковертама не попуњавају личне податке.


Борба против нелегалне трговине и непријављеног рада тиче се сваког грађанина Србије, јер сваки динар утајеног пореза значи мања улагања у образовање, здравство, инфраструктуру, јавне услуге и све оно што чини једну земљу добрим местом за живот.


То би био и један од главних разлога због којег би се требали придружити овој кампањи и дали свој допринос тако што бисте узели фискални рачун код свог продавца.


Извор: Кућа добрих вести/Министарство државне управе


Последњи пут измењено среда, 01 фебруар 2017 22:03
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија