A+ A A-

Видиковци Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zapadnasrbijavidkovacБЕОГРАД - Видиковац Орловиште налази се на 15 километара од центра Сјенице изнад меандара реке Увац и ледене Пећине преко пута чувеног видиковца Молитва. Са видиковца се виде меандри и кањон реке Увац, једна од најлепших панорамских слика у Србији.

 

До видиковца се стиже шумском стазом која је трасирана, а ускоро ће бити и обележена.

Може се доћи и са језера уз литице обележеном стазом којом организоване групе туриста са водичима посећују видиковац. На видиковцу је постављен панорамски двоглед помоћу кога се може посматрати спектакуларна панорама меандара Сјеничког језера.

 

Тара

Видиковац Бањска стена налази се на 10 километара од Митровца. Пут до видиковца је адекватно обележен, а на самом видиковцу постоје клупе и сигурносна ограда. Са видиковца се пружа предиван поглед на кањон реке Дрине, вештачко језеро Перућац и
подручје Осата у БиХ. Овај видиковац је чувен по бројним фотографијама које промовишу планину Тару и реку Дрину. На видиковцу Бањска стена постављен је панорамски двоглед.

 

Бајина башта


Видиковац „Букање“ ( Капија Подриња ) представља улазну капију у дестинацију Тара, Дрина, Бајина Башта из правца Ваљева, односно Београда. После овог видиковца пут се све време спушта ка реци Дрини. Са видиковца поглед пуца на обронке планине Повлен, ипрелепе панораме подрињских села. Ово место се, због свог положаја, профилисало као простор где се свакодневно зауставља велики број туриста који посећују ову дестинацију.


Златибор


Видиковац "Градина" налази се на 1149 метара надморске висине, 6 км од центра Златибора. Са видиковца се пружа предиван поглед на Чајетину, Мокру Гору, Ивер и босанске планине са једне стране, а са друге стране поглед се пружа га Чиготи и Златибору. Туристичка организација Златибор је прошле године уредила кружну пешачку стазу која полази из центра Златибора и преко Градине пролази кроз најлепше делове Златибора. Изградњом видиковца популарише се ова стаза и постаје још атрактивнија. На видиковцу је постављен панорамски двоглед.

 


Ужице


Видиковац Велико Забучје налази се на 10 километара од центра Ужица. Са видиковца се види прелепа панорама града Ужица, Старог града, реке Ђетиње. На видиковцу је постављен панорамски двоглед и видео надзор. Након изградње видиковца и постављања панорамског двогледа посета овом атрактивном локалитету знатно је повећана.

                                    vidikoslika454545

 

Ивањица


Видиковац се налази и у селу Кушићи, 25км од Ивањице у близини хотела Јавор и виле Ангелина. Са видиковца се пружа прелеп поглед на планине Голију, Јавор и Мучањ. У близини видиковца налази се фудбалски терен и ски стаза. Видиковац представља додатни садржај за госте хотела Јавор, Виле Ангелина и љубитеље активног одмора.


Пријепоље


Локација на којој је изграђен видиковац налази се на Соколици, узвишењу које се налази на неколико километара од Пријепоља. Пут до овог локалитета је асфалтиран, а љубитељи природе до њега могу доћи и преко обележених планинарских стаза. Са видиковца се пружа незабораван поглед на центар Пријепоља, ушће Милешевке у Лим и насеље Коловрат. Изградњом овог видиковца Пријепоље је добило још један симбол и обележје града.


Златар


Видиковац је изграђен на надморској висини од 1250-1300 метара на месту познатом под називом Вјетренички крш. Локалитет је удаљен 1,5 км од туристичког центра планине Златар и омиљено је излетиште туриста и посетиоца ове планине. До видиковца воде многобројне планинарске, пешачке и бициклистичке стазе. Са простора Вјетренички крш пружа се изванредан поглед на туристички центар планине Златар, РХ центар Златар, насеље Нова Варош, подручје Бистрице и територију Републике Српске.

Косјерић


Видиковац се налази на брду Козомор на надморској видини од 993 метра са кога се пружа изванредан поглед на Дивчибаре, обронке Таре, планине према Чачку и Горњем Милановцу, као и на околна села. Највећа предност ове локације је близина домаћинстава која се баве сеоским туризмом (Скакавци, Мионица и Росићи су села на ободу планине Маљен у којима је најразвијенији сеоски туризам у Општини Косјерић), као и близина туристичких атракција: Росићко језеро, Котлина са водопадом и прелепа природа са четинарским и листопадним шумама.

 

seno4545    

Ариље


Видиковац – одмориште налази се на излетишту Клокоч у близини центра Ариља на слободној зеленој површини са које почиње и на којој се завршава кружна пешачко – бициклистичка стаза.Ово излетиште са кога се може видети панорама Ариља посећују туристи, локално становништво и удружења планинар.

Пожега


Видиковац – одмориште налази се у спомен парку народног хероја Петра Лековића на 10 километара од Пожеге у селу Речице. Село речице се налазе на 4 километра од магистралног пута М-21 Пожега – Ужице – Пријепоље и смештене су на падини једне од виших планина. Пожешке котлине – Благаја (844 м.н.д.в.) до чијег врха воде многе уређене пешачке стазе. Недалеко од спомен парка пролази и бициклистичка рута Луново село – Пожега – Ариље, а у близини су и сеоска домаћинства која могу пружити услуге смештаја.

 

Извор: Кућа добрих вести/westserbia.org

 


Последњи пут измењено субота, 15 јул 2017 20:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани