Кућа Добрих Вести

Login

„Ноћ истраживача“ у једанаест градова Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nocistrazicavacБЕОГРАД - Последњег петка у септембру, у више од 250 европских градова одржаће се 12. Ноћ истраживача, манифестација чији је циљ да пре свега младима, приближи посао истраживача, научника.

 

У Србији осма Ноћ истраживача биће одржана у једанаест градова широм земље (Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Пироту, Пожаревцу, Петници, Инђији, Зрењанину, Шапцу и Суботици), ове године под слоганом „Знање на први оглед!“.

 

На националној прес конференцији, одржаној данас у згради Ректората новосадског Универзитета, о детаљима програма у сваком граду, говорили су: Јована Здјеларевић, Information and Media Officer, ЕУ Инфо Поинт Нови Сад, Мрјана Бркић истраживач-сарадник Института за биолошка истраживања Синиша Станковић, координатор пројекта “ReFocuS” Ноћ истраживача, Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” Универзитет у Београду, Марко Грковић, директор Завода за заштиту споменика културе Крагујевац, др Александра Павловић, ванредни професор ПМФ Ниш и проф. др Тијана Продановић, редовни професор ПМФ, Нови Сад.

 

„Сваке године приказујемо и приближавамо друге науке и истраживаче да бисмо показали разновсност али и међусобну повезаност различитих наука у Србији. У времену када смо окружени савременим технологијама и када нам је свака информација доступна за неколико кликова, веома је тешко заинтересовати младе, а још теже их задржати научним играријама. Веровали или не, већина становника планете користи интернет и мобилне телефоне, а не зна на којим принципима они раде. Е због тога смо ми ту, да им пробудимо истраживачки дух. Не морају да постану истраживачи када порасту, али желимо да наставе да истражују и да не изгубе дечју знатижељу током одрастања“, рекла је др Тања Аднађевић, научна сарадница Института за биолошка истраживања Синиша Станковић и координаторка Ноћи истраживача.

                                                                     istrazi

 

У оквиру ReFocuS пројекта, миграције ће бити главна тема Ноћи истраживача, 29. септембра од 17 до 22 часа, у Београду, Крагујевцу, Нишу, Пироту, Петници, Инђији и Пожаревцу.

 

У Београду истраживачи ће дочекивати посетиоце, на чак десет локација, и то у Француском институту, Гете институту, Галерији науке и технике САНУ, Музеју Вука и Доситеја, Научном клубу Београд, Калемегдану (Савском шеталишту, Фонтани Борба, Музичком павиљону и Летњој сцени) и по први пут у тржном центру Big Fashion.

 

У Пожаревцу акценат је на гљивама и антибиотицима а посетиоци ће имати прилику да сазнају шта је то другачије међу народима кад је у питању мозак. Ниш на чак четири локације (Нишка тврђава, Универзитетска библиотека, Народни музеј и Медијана) представља истраживачки посао кроз упознавање римске виле, локалитет Медијана кроз мапе које скривају одговоре и истраживање вакуума.

 

Крагујевац је за осму Ноћ истраживача спремио праву археолошку играоницу где ће посетиоци учествовати на правим археолошким ископавањима,дешифровати хијероглифе и тако упознати древну египатску цивилизацију али и помоћи Колумбу да отпутује до Америке.

 

У Пироту ће се 29. септембра причати о миграцији сенки, тектонским плочама на Земљи, узроцима земљотреса и вулкана као и разноликости и ширењу енглеског језика у свету.

 

Еволуција мозга, миграције људи и навике у исхрани као и миграције ћелија и молекула биће главне теме Ноћи истраживача у Петници.

 

Који су страхови заступљени код различитих народа данас и чега су се плашили Египћани а чега Инке и праисторијски људи јесу само нека од питања чије ће одговоре добити посетиоци ове научне феште у Инђији.

 

“Овогодишњу Ноћ истраживача смо посветили ХОТ науци односно горућим темама и питањима из науке и високим температурама, чиме, након прошлогодишње ЦООЛ науке заокружујемо двогодишњи пројекат Cool&Hot Ноћ истраживача. Наиме, осим тога што се кроз овакве манифестације константно трудимо да ширимо и негујемо љубав и интересовање, како младих тако и шире јавности према науци, ове године смо желели да скренемо пажњу на актуелна истраживања којим се баве наши научници. Истраживачке групе из Србије, и поред заиста великих изазова са којима се већ годинама носи наука у земљи, дају резултате који су у рангу светске науке. Наше ХОТ истраживачке групе и горуће теме којима се они баве ће Новосађани моћи да упознају у току септембра на билбордима по граду, али и у опуштеном разговору на “Кафи са научницима” у самој Ноћи истраживача у ТЦ Биг. А да наука зна да буде и забавна, доказаће млади посетиоци у потрази за добрим проводом, који ће нам се придружити у центру Стартит и доћи маскирани у своје научне идоле, суперхероје, феномене или било шта што има везе са науком” рекла је између осталог, професорка др Тијана Продановић.

 

У Новом Саду, Зрењанину, Суботици и Шапцу од 16 часова па све до поноћи, посетиоци ће имати прилику да виде многобројне „ВРУЋЕ“ експонате и учествују у интерактивним радионицама којима је циљ да покажу да се и научници у Србији баве „горућим“ темамам. Већ традиционално, програм за најмлађе почиње од 16 сати – Научно игралиште, а до 22 сата ће посетиоци уживати у занимљивим експонатима, интересантним радионицама, уз топлу чоколаду разговарати са научницима… Они старији позвани су у клуб Стартит од 19 сати, где их чека предавање о друштвеним мрежама, виртуелном сценском дизајну, директна веза са научницима у ЦЕРН-у, научни маскенбал и по обичају, одлична свирка.

 

                              otisci

Као увод у ову Ноћ, Новосађани су позвани да већ 22. септембра присуствују научно-популарном предавању најбољег младог научника новосадског ПМФ-а, Тина Лукића у клубу "Стартит", од 20 сати. За оне нестрпљиве, клуб Старит ће већ од 10. септембра бити домаћин комплетне интерактивне изложбе "Спектри" Центра за промоцију науке.

 

Посебну пажњу Новосађанима скрећемо на Научни камион, који се сваке године налази у дугом граду. У недељи у којој ће се одржати Ноћ истраживача, Научни камион Центра за промоцију науке ће први пут гостовати у Новом Саду!

 

Током целе недеље приземље Научног камиона ће бити домаћин дела интерактивне изложбе "Спектри" која ће моћи да се погледа сваког дана од 25.9. до 29.9. у периоду од 16-22 часова, док ће се на спрату одвијати научно-популарни програм који су припремили наставници и ученици новосадских основних и средњих школа.

 

Научни камион је ове године већ обишао Пирот, Ужице, Лесковац, Смедерево и Суботицу.

 

Научно-популарни програм од 16 па до 22 сата, очекује и Зрењанинце у Културном центру, Суботичане код Зелене фонтане и Шапчане на Главном тргу.

 

Ноћ истраживача финансирана је из програма „Horizon 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

 

Сви садржаји су бесплатни.

 

У Србији под именом Ноћ истраживача постоје два пројекта "ReFocuS" и "Cool&Hot".

 

Координатор ReFocuS пројекта је Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” са партнерима Природно математичким факултетом из Ниша, Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац и Центром за промоцију науке.

 

Пројекат Cool&Hot координира Факултет техничких наука Нови Сад са партнерима Природно математичким факултетом из Новог Сада, Креативно едукативним центром, Високом техничком школом струковних студија Зрењанин, Удружењем научних комуникатора и Центром за промоцију науке.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 септембар 2017 14:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија