Кућа Добрих Вести

Login

Патент Српкиње проглашен изумом године

Оцените овај чланак
(1 Глас)

aleksandrapretriccevicicicБЕОГРАД - Српкиња Александра Петрићевић (22) са француском адресом дизајнирала је медицински инструмент који ће помоћи милионима жена широм света. Ради се о „утероскопу“, инструменту помоћу ког ће прегледи и интервенције на материци бити практичнији, а и угоднији за пацијенткиње. Велики успех Александре потврдила је и Привредна комора Француске која је њен изум прогласила изумом године. За Индеx је рекла нешто више о свом патенту.


Како сте дошли до идеје за тај инструмент и на који ће начин он помоћи женама?


Када сам завршила школу у Француској, тражила сам свој пут и определила сам се за медицину јер та струка још увек користи инструменте изумљене 1879. године. Фокусирала сам се на анатомију материце као и инструменте и актуелне методе и сазнала да се у Србији обави преко 150.000 неслужбених абортуса врло младим девојкама и тинејџеркама. Тако сам сазнала за трауматичне последице неких од њих и након тога пуно истраживала. Шокирала сам се методама и инструментима који постоје и желела сам то да променим. Зато сам се трудила и борила да тај патент буде користан за жене.


„Утероскоп“ ће моћи да се користи за прегледе материце, али и за озбиљније интервенције попут киретаже или цисте на матерници.Ко вам је помогао у реализацији патента и како то да сте одлучили да производњу започнете у Србији?


За развој патента помогла ми је Агенција Сантарелли из Париза, а за развој прототипа и 3Д моделе за производњу алата компанија из Чачка. Важно је то да производе, а поготово оне из медицине, субвенционише и промовише Привредна комора Француске која и организује годишње такмичење предузетника и додељује награде.


Већина девојака ваших година заокупљена је изласцима, а ви сте се посветили патентирању. Имате ли времена и за забаву?


У Француској се од вртића па до краја студија има врло мало времена за изласке и забаве, на срећу све моје зимске и летње одморе проводим у Србији и зато сам одлучила да своју каријеру наставим у Србији. Сигурна сам да се свуда млади забављају и да их то не спречава у томе да буду креативни.

 

Извор: Крстарица/Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија