A+ A A-

Да ли знате шта је то: Гугл данас у знаку Механизма са Антикитире

Оцените овај чланак
(2 гласова)

astronom56565БЕОГРАД – Данашња гугл (google) страница у знаку је 115. годишњице од открића Механизма са Антикитире, а понеки љубопитљивци попут Вас можда би више хтели да знају о чему је реч.


Верује се да је Антикитера механизам или Механизам са Антикитире антички механички калкулатор (такође се описује као први „механички рачунар“ који је служио за рачунање астрономских позиција.


Открио га је 1901. године ловац на морске сунђере у олупини потопљеног трговачког брода код грчког острва Антикитера, између Китере и Крита. 17. маја 1902. је тадашњи управник Археолошког Музеја у Атини, археолог Валериос Стаис први открио његову намену приметивши да уређај има уграђен точак са видљивим натписима астрономских термина.


Датиран је у 82. п. н. е. Анализе текста пронађеног уз механизам сугеришу да је апарат коришћен 15-20 година пре тога.
Технолошки артефакти сличне сложености нису се појављивали наредних хиљаду година!Можете се сада, након ове прочитане реченице – упитати: како је то могуће?


Димензије механизма су 33 цм (висина), 17 цм (ширина) и 9 цм (дебљина). Направљен је од бронзе и смештен у оквир од дрвета. На њему је исписан текст од око 3.000 слова, који је дешифрован у последњих пар година. Текст је нека врста упутства за употребу, са одељцима о астрономији, географији и механици. Остаци механизма са Антикитере се чувају у Националном археолошком музеју у Атини.

 


Први аналогни рачунар


Британски научник и историчар Дерек де Сола Прајс објавио је 1952. године рад у којем је објаснио астрономску намену овог механизма. Он је закључио да Антикитера механизам представља симулатор кретања планета око Сунца и да се може назвати првим аналогним рачунаром.


Апарат има 30 сачуваних зупчаника (претпоставља се да их је укупно било 37). Зуби зупчаника имају облик једнакостраничног троугла. Датум би се у машину унео механички, а апарат би дао податке о положају Сунца, Месеца и друге астрономске податке.
Није још извесно да ли се механизам заснивао на геоцентричном или хелиоцентричном принципу. Имао је три главна кружна индикатора, један напред, и два позади.


Предњи индикатор је био подељен на секторе месеци године египатског календара. Унутар њега, постојала је подела са грчким симболима зодијака. Јулијански календар је уведен у употребу 50-100 година после настанка овог апарата. Спреда су постојале бар три казаљке, једна за датум, а друге две као индикација положаја Сунца и Месеца.


Механизам је дизајниран тако да узима у обзир променљиву угаону брзину Месеца и приказује његове фазе на сферном моделу.
И онда, хајде нека се неко од Вас, после овог прочитаног текста – не осећа узвишено као људско биће и припадник врсте која је овај механизам осмислила и створила, прво у уму а онда и у реалности!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 17 мај 2017 21:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани