Кућа Добрих Вести

Login

Откривено седам планета сличних Земљи

Оцените овај чланак
(3 гласова)

trapistБЕОГРАД - Астрономи су открили нови звездани систем, удаљен око 40 светлосних година од Земље. Назван је „Трапист 1“, а у њему чак седам планета сличних Земљи кружи око патуљасте звезде.


Лансирањем телескопа „Џејмс Веб“ 2018. године, научници се надају још бољем и прецизнијем проучавању поменутог система. Тај телескоп ће бити у стању да открије хемијске трагове воде, метана и кисеоника потенцијалних планетарних атмосфера.


Конференцији, која је почела у 19 часова, присуствују бројни реномирани астрономи и планетарни научници из свих крајева света, а тема су егзопланете.


Егзопланете - планете које се налазе ван Сунчевог система, највећа су нада човечанства за проналажење ванземаљских облика живота, јер постоје велике шансе да се на некој од њих налазе услови слични као на Земљи.
Управо зато многи су претпостављали да ће бити речи о проналаску воде у течном стању или о доказима о постојању ванземаљских облика живота.
Под повољним атмосферским условима, на површини свих откривених планета могла би да се налази вода, али три планете у појасу „Златокосе“ за то имају најбоље шансе, објаснио је Томас Зурбухен, сарадник-администратор у Научном директорату Насе у Вашингтону.


“Никада досада није откривен звездани систем са толиким бројем планета величине Земље и највероватније стеновитих, истиче Сара Сигер, професорка планетарне физике на Институту за технологију у Масачусетсу (МИТ).


Шест планета ближих патуљастој звезди леже у зони где би температуре могле да се крећу од 0 до 100 степени Целзијуса. Од тих шест планета, научници сматрају да би на три могла да постоји вода.

 

Планете система „Трапист 1“ (горе) и стеновите планете Сунчевог система (доле, Земља трећа по реду) са орбиталним периодима (у данима), удаљеношћу од своје звезде (у астрономским јединицама), њиховим пречницима и масама у односу на Земљу


„Трапист 1“ се налази у сазвежђу Водолија, а име је добио по телескопу у Чилеу, којим управљају научници из Белгије. Телескоп са Земље открио је две планете, а Насин свемирски телескоп „Spicer” открио је још пет.

 

Планете су откривене помоћу такозване „транзитне методе“. Том методом телескопи региструју благо затамњење када планете на својој путањи стану између телескопа и звезде која се посматра.


Егзопланете, односно екстрасоларне планете, небеска су тела слична Земљи и круже око других звезда. Научници посебно обраћају пажњу на оне егзопланете чија је удаљеност од звезда слична раздаљини између Земље и Сунца.


Последњих година, човечанство открива све више потенцијално насељивих егзопланета, на којима се процењује да постоје услови неопходни за стварање живота.


Прво велико откриће објављено је пре две године – телескопом „Кеплер“ откривена је планета веома слична Земљи. Планета је названа Кеплер 452-Б.

 

Извор: Елементаријум/ЦПН


Последњи пут измењено среда, 22 фебруар 2017 23:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија