Кућа Добрих Вести

Login

Ново ЦПН издање: „Шта биљка зна?“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

StabiljkaznaБЕОГРАД - Центар за промоцију науке објавио је ново издање: светски бестселер „Шта биљка зна: водич кроз свет чула“ Данијела Шемовица, које је, као једна од најзапаженијих научнопопуларних књига у последњој деценији, уз српско издање, до сада преведена на 14 светских језика.

 

Користећи актуелна научна сазнања, ова књига наглавачке окреће наше уобичајено виђење живота биљака. Од познавања Земљине теже до реаговања на светлост, додир и мирисе, „Шта биљка зна“ нам показује како су нам биљке сличније него што можемо да претпоставимо, истовремено разоткривајући многе раширене заблуде.


Аутор Данијел Шемовиц је професор и декан Факултета биолошких наука на Универзитету у Тел Авиву, један од водећих светских молекуларних биолога и стручњака за биљке, као и успешан научни комуникатор.


„Биљке заиста јесу свесне света који их окружује“, пише Шемовиц у својој књизи. Иако се не може причати о колоквијалној интелигенцији, оне осећају и реагују на промене у својој околини. „Биљке су, такође, свесне своје прошлости: памте претходне заразе и услове које су преживеле, па у односу на та сећања мењају своју физиологију“.


Издањем „Шта биљка зна: водич кроз свет чула“ Центар за промоцију науке наставља са едицијом „Популарна наука“, у којој су претходно објављене одлично примљене књиге „Срећа“ Данијела Нетла и „Смем ли да бројим“ Гинтера Циглера.


Занимљивост у вези с овим издањем представља и конкурс који је расписан за визуелно решење насловне стране, рикне и задње корице књиге, на коме је, у конкуренцији од 84 дизајнера и чак 210 послатих решења, победила Ивана Бугариновић, дизајнерка и илустраторка.


„Шта биљка зна: водич кроз свет чула“ је превела др Драгана Божић из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“. Заједно са другим издањима Центра за промоцију науке, књига се може купити у тек отвореној ЦПН интернет продавници, а ускоро ће бити доступна и у књижарама широм земље.

 

Извор: Кућа добрих вести/ЦПН


Последњи пут измењено петак, 29 јул 2016 13:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија