Кућа Добрих Вести

Login

Рођендан необичног човека

Оцените овај чланак
(9 гласова)

labud4БЕОГРАД - Амбасада Алжира у Београду и Друштво пријатеља Алжира, у сарадњи са Музејом Југославије су у Музеју Југославије, свечано прославили 90. рођендан Стевана Лабудовића, сниматеља Алжирске револуције и заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир.


Госте је поздравио Зоран Ђорђевић, министар одбране Републике Србије, а у име организатора, гостима се обратиo Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира, који је указао на изузетан значај Лабудовића за независност Алжира.


Честитајући слављенику 90. рођендан, министар одбране Зоран Ђорђевић је истакао његову улогу у документовању сведочанстава о алжирској антиколонијалној револуцији, по чему је Стеван Лабудовић постао познат и у свету.

                                  labud

 

“Господин Лабудовић је својим сведочењем о револуцији алжирског народа оставио дубок траг у историји једног пријатељског народа и обележио читаву једну епоху. Кроз његове слике и будућа покољења сазнаће истину о борби Алжираца за слободу и достојанство и схватиће шта се заправо дешавало. Свакако знамо Лабудовића по сликама и документарним филмовима о алжирској револуцији, посебно о збивањима од 1959. до 1962. године, у ком периоду је био у тој земљи, али и по његовим другим каснијим и ранијим делима којима је сведочио о покрету несврстаних, развоју и расту Србије, Југославије и света. Његова дела данас представљају културно благо вредно не само нама, већ и будућим генерацијама. Живот Стевана Лабудовића свакако је богат догађајима о којима је сведочио помоћу своје камере. Захваљујући тим снимцима, данас и Министарство одбране у алжирском народу има осведоченог и доказаног пријатеља”, рекао је министар Ђорђевић.

                                    labud1
О Лабудовићу је, у име Друштва пријатеља Алжира, говорио новинар Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира. Приказани су журнали „Филмских новости“ из Алжирске револуције и југословенско-алжирске сарадње, а премијерно је приказан и трејлер филма „Досије Лабудовић“, који припрема редитељка Мила Турајлић. У уметничком делу програма наступили су чланови Градског женског хора „Барили“ из Пожаревца, који су извели државне химне Србије и Алжира.


Стеван Лабудовић је фотограф и сниматељ „Филмских новости“, специјални извештач многих новинских агенција и телевизија Југославије. Његове филмске репортаже и фотографије о борбама алжирских револуционара за своју независност обишле су свет. Зато га „алжирска браћа“ сматрају равноправним борцем за ослобођење ове највеће земље афричког континента и арапског света.
За изванредне заслуге за победу Алжирске револуције, Лабудовић је добитник најзначајних одликовања и других признања Народне Демократске Републике Алжир, и један је од најзначајних пријатеља Алжира, о чему сведочи и кумство са бившим председником Алжира, Хуари Бумедијеном.

 

                                   labud2

 

Његова камера, оригинални филмови и фотографије изложени су у сталној поставци војног музеја у Алжиру, а нове генерације Алжираца о њему уче у школској лектири из историје.

 

Поводом 50. година независности, председник Алжира Абделазиз Бутефлика, одликовао га је, а одликовање му је, на свечаности у Београду, 1. новембра 2012. године, свечано уручио Томислав Николић, председник Републике Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 децембар 2016 18:05
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија