Кућа Добрих Вести

Login

Сарадња са Кином у области пољопривреде: нове инвестиције и већи извоз

Оцените овај чланак
(1 Глас)

NedimoccccБЕОГРАД - Министaр пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић и министар пољопривреде НР Кине Хан Чангфу потписали су данас, 17. јануара 2017. године Меморандум о разумевању о сарадњи у области пољопривреде, који предвиђа долазак кинеских инвеститора у Србију и већи извоз српских пољопривредних производа на то велико тржиште.


Реч је о инвестицијама и доласку великих кинеских компанија из прехрамбене и прерађивачке индустрије воћа и поврћа, као и преради меса, рекао је министар Недимовић након састанка са кинеским колегом и потписивања споразума.


"Циљ је да користимо постојеће сировине у Србији и да их извозимо са већом вредношћу”, казао је Недимовић у Палати Србија а пренело Министарство пољопривреде.


Министар је нагласио да меморандум предвиђа већи извоз јунећег и јагњећег меса, као и млека и млека у праху, што ће, напоменуо је, бити конкретизовано на следећем састанку.


Недимовић је нагласио да је ово прва посета икада министра пољопривреде Кине нашој земљи, која је уследила након потписивања споразума о стратешком партнерству две земље у јуну 2016. године.


“Можемо да реализујемо инвестиције и у пољопривреди захваљујући томе. Хвала премијеру Александру Вучићу и председнику Кине Си Ђинпингу”, рекао је Недимовић и нагласио да постоји велика политичка конзистентност између Србије и Кине.


Министар пољопривреде Србије каже да ће његов колега из Кине охрабрити, пре свега, прехрамбене компаније из Кине да посете Србију и да ће им Србија представити све потенцијале.


“Имамо прилику коју ћемо искористити”, истакао је Недимовић, подсетивши на своју јучерашњу изјаву да је Србија лидер у производњи шљива и да би комплетну годишњу производњу потрошила за шест дана када би сваки Кинез појео једну шљиву дневно.
Министар Недимовић је додао да је то велика прилика за развој српске пољопривреде.


Меморандум се односи и на услаглашавање протокола у вези са извозом Србије у Кину, у циљу већег извоза, као и на сарадњу и размену научно-истраживачких институција.


“Постоји велики простор за трансфер знања из Кине у Србију и обрнуто”, рекао је Недимовић.


“Наша робна размена ће да расте. Договорили смо и моју посету Кини у априлу или мају, када ћемо конкретизовати све ове ствари и проширити овај меморандум”, додао је српски министар.


Недимовић је напоменуо да је већ упућен захтев за сертификацију за извоз суве шљиве и изразио очекивање да ће то бити врло брзо завршено.


Недимовић је рекао и да три наше кланице задовољавају све услове за кинеско тржиште и да је остао још један корак за добијање дозволе у Кини.


Министар Чангфу је рекао да је у јуну прошле године обећано да ће бити ојачана сарадња у свим областима и да је дошао да реализује сарадњу у области пољопривреде.


"Охрабрићемо наша предузећа да инвестирају овде, а српска страна да обезбеди добре услове. Поздрављамо извоз из Србије, нарочито сточарских и других пољопривредних производа", навео је Чангфу.


Како каже, биће успостављена и научно технолошка сарадња. "Надам се да ће споразум бити нови почетак наше сарадње", нагласио је Чангфу.


Чангфу је рекао да у Кини такође имају шљиве, али да је од министра Недимовића чуо да је Србија најбоље место за производњу шљиве.


Чангфу је нагласио да је у Кини прерада хране велика индустрија и да имају добру технологију.


"Србија има одличне сировине, а ми технологију, и можемо да комбинујемо", закључио је кинески министар.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 јануар 2017 10:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија