Кућа Добрих Вести

Login

Бесплатни курсеви програмирања за децу незапослених родитеља

Оцените овај чланак
(3 гласова)

programiranje454545БЕОГРАД - Сутра почињу пријаве за серију бесплатних курсева програмирања намењених деци незапослених родитеља под називом "Junior.Labs.Namics" – Програмирај своју будућност”, које ће трајати током читаве године.


Радионице организује београдски „Кликер – центар за креативно размишљање” уз подршку водеће швајцарске софтверске агенције „Namics”, а програм ће обухватити преко 50 малишана узраста од 7 до 16 година.


Деца ће, током 20 часова, имати прилику да раде у малим групама и савладају основе програмирање по методама Масачусетсовог института за технологију. Миомир Попесков из „Кликер центра” објаснио је да ће полазници курса обрађивати разноврсне програмерске проблеме: „Заједничка жеља „Кликера” и „ Namics”-а” је да сваком детету пружимо прилику да се заинтересује за рачунарске науке. Курсеви ће им помоћи да се упознају са различитим сегментима као што су алгоритми, прављење петље, клонирање, структура података, тагови и атрибути, као и да стекну увид колико је ова области широка, те да се свако у њој може пронаћи”.


“Junior.Labs.Namics“ – Програмирај своју будућност” курсеви настали су како би се помогло деци и младима незапослених родитеља да се лакше интегришу у информационо друштво у коме, према подацима организације „ Child Trends”, чак 79% деце од три до 17 година употребљава рачунар, а 59% интернет.


„За генерације рођене после 2000. године каже се да су „digital native"  и да се рађају са познавањем језика дигиталних технологија. У таквом окружењу тешко ће се снаћи онај ко није имао ни прилику да употреби рачунар. Циљ акције је да омогућимо сваком детету једнаку шансу и прилику да комуницира са машинама, а то је вероватно једина супер-моћ која може бити научена”, закључила је Кетрин Симон, директорка „Namics”,” канцеларије у Београду.


Малишани ће, у зависности од узраста и интересовања, моћи да се определе за „Scratch” – курс намењен деци од првог до четвртог разреда основне школе, „ AppInventor” – који ће похађати ђаци од петог до седмог разреда и „еб програмирање” – намењено узрасту од седмог разреда основне до другог средње школе.


„Најмлађи полазници имаће прилику да науче како да израђују анимације и игрице. Они мало старији на курсу „АппИнвентор” савладаће прављење апликација за паметне мобилне телефоне и таблете, док ће наши најстарији полазници израђивати конкретне елементе веб сајта и видети како се сајтови мењају у тренуцима док се куцају нове линије кода”, навео је Попесков.


Пријаве за „Junior.Labs.Namics“ – Програмирај своју будућност” бесплатне курсеве могуће су путем формулара на сајту „Кликер центра”.


По завршетку пријава биће формиране групе, а деца ће бити обавештена о почетку одржавања курсева.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 22 мај 2017 13:05
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија