Кућа Добрих Вести

Login

Већина матураната жели на факултет

Оцените овај чланак
(1 Глас)

prijemn909Овогодишње истраживање о избору студија на сајту Prijemni.infostud.com у којем је учествовало 1400 матураната, показало је да већина њих, чак 81 одсто планира да упише факултет.


Међу најодлучнијима, највише анкетираних планира упис на медицину (медицинске науке) или информационе технологије - око 12 одсто, што је био тренд и у 2016. На трећем месту су економија, банкарство и финансије (око 8 одсто), следе инжењерство, психологија и право са око 5 одсто. За матуранте који се још увек двоуме куда даље, скоро су једнако примамљиве биле психологија, медицина, економија и информационе технологије (16 – 16.6 одсто), а овој категорији интересантне су и војне, безбедоносне и полицијске науке (12.2 одсто).


Од тога, 6.7 одстонавело је високу школу као опцију једино у случају да не успе да упише жељени факултет. Свега 3.4 одсто њих одлучило се у старту за високу школу.

 

У (не)складу са портребама тржишта рада


Када се жеље матураната упореде с анализом о траженим занимањима са сајта Poslovi.infostud.com види се да интересовања будућих студената нису у потпуности у складу с бројем огласа за посао из различитих области рада на овом сајту. За медицинске науке, иако је ово више година уназад најтраженија област за студирање, нема довољно понуде послова на сају Poslovi.infostud.com, што може указати на несклад између интересовања будућих студената и потражње за овим занимањима на тржишту рада. Са друге стране, интересовање матураната за ИТ корелира са потребама тржишта, будући да постоји велики број огласа управо за радна места у овој области.

 

Матуранти следе своја интересовања, родитељски утицај све мањи
Одлуку о избору студија, анкетирани будући студенти су донели на основу личних интересовања, или у супротном, бирају професије које су најисплативије. Финансијско стање је мање битан параметар у односу на 2016. годину, што значи да им неће бити пресудан приликом доношења одлуке о избору факултета/високе школе.

 

Одлуку доносе у вишим разредима средње школе


Највећи број анкетираних, одлуку о будућим студијама донело у вишим разредима средње школе (око 68% испитаника), а око 18% њих у првим разредима средње школе, док је свега око 14% још у основној школи знало шта је њихово опредељење, што је готово идентично резултатима истраживања из 2016.

 

На државни факултет би 80 одсто матураната


Око 80% будућих студената планира да упише државни факултет, што је мање у односу на 2016. годину када је овај проценат износио око 90%. Међутим, ако се узме у обзир да 7.3% испитаних ни по коју цену неће уписати приватни факултет, око 12-13% студената је потенцијално заинтересовано за приватне факултете, што је незнатно већи проценат него прошле године. Око 5% испитаника приватне факултете види као крајњу опцију, тек ако не успеју да се упишу на државни ни на буџет ни на самофинансирање.

 

Већина неће преписивати на пријемном


Ако претпоставимо да су искрени, највећи део анкетираних матураната не би преписивао на пријемном испиту и сматрају то изузетно неприхватљивим. Око 13% будућих студената ће на пријемном ипак преписивати ако им се за то укаже прилика.

 

И да сумирамо - ове године будући студенти су много веће интересовање показали за државне факултете, посебно из области информационих технологија и све више самостално доносе одлуке о свом будућем звању. Уз наду да заиста неће преписивати на пријемном, желимо им срећу!

 

Уз Матуранг лакше до индекса


На нашем Интернет небу појавила се нова апликација. Реч је о апликацији Матуранг која омогућава матурантима да се на иновативан начин припреме за пријемни испит за жељени факултет или високу школу, не испуштајући паметни телефон из руку. Функционалности апликације су конципиране како би омогућиле интеракцију између матураната и симулирају пријемни испит у потпуности. Матуранти који имају амбицију да тестирањем свог знања постигну врхунске резултате, апликацију могу преузети ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија