A+ A A-

Подршка ПКС пројекту развоја паметних градова

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ddddddddddd54545БЕОГРАД - Пријаве за прво такмичење „Теленор Смарт сити чеинџ Сербиа“, намењено стартап предузећима и тимовима програмера, у развијању мобилних апликација из домена паметних градова, које обухватају област екологије, саобраћаја, шопинга и туризма, трајаће до 28. августа, а финале је предвиђено за крај године када ће бити изабране три најбоље идеје, најављено је у ПКС.


Марко Чадеж, председник ПКС, рекао је на конференцији за новинар,е да је циљ такмичења подршка младим и талентованим људима да развију своје идеје за унапређење квалитета живота у локалним заједницама кроз мобилне апликације из домена паметних градова.


„У тој области се најбоље препознаје утицај нових технологија на свакодневни живот. Процењује се да ће до 2050. у градовима живети седам милијарди људи, што доноси нове изазове”, рекао је председник ПКС и додао да мобилне апликације доносе побољшање сервиса за грађане и помажу у решавању проблема свакодневног живота у урбаним срединама.
Пројекат интегрише ИКТ, енергетику и транспортни сектор у иновативном решавању проблема великих градова, као што је закрченост саобраћајница, загађеност ваздуха, висока цена енергије, како би се постигла већа мобилност грађана, уштедела енергија и заштитила животна средина. У оквиру пројекта, објаснио је Чадеж, планирана је обука која ће младима помоћи да идеје преточе у успешан бизнис. Привредна комора Србије, по речима председника, помоћи ће најбољима да се повежу са инвеститорима и великим светским компанијама.


У Србији се у просеку годишње отвори око 200 софтверских компанија, а њихов број расте великом брзином. Тренутно има око 2.200 компанија које запошљавају око 20.000 људи, а тај број се увећава око 10 одсто на годишњем нивоу. Од 2007. године извоз ИКТ услуга расте двоцифреном стопом и данас у размени са светом бележимо суфицит. У првих пет месеци извезли смо те услуге у вредности од 216 милиона евра, подсећа Чадеж, додајући да ПКС настоји да подстакне развој стартапова, како би се млади и талентовани људи задржали у Србији и овде развијали бизнис, рекао је председник Коморе.


Такмичење организује удружење БЕУМ под генералним спонзорством компаније Теленор Србија, уз подршку Фридрих Најман фондације и ИЦТ Хуб-а. Институционалну подршку дала је ПКС у оквиру активности подршке развоју омладинског предузетништва.


Немања Жиловић, извршни директор сектора Стратегије и трансформације у компанији Теленор, рекао је да је важно да у друштву постоји снажан ИТ сектор и да у Србији има доста талентованих младих људи са добрим идејама. Подршком овом пројекту пружамо прилику младима да почну свој бизнис, додао је представник Теленора. Како је објаснио Ђорђе Ђорђевић, програмски директор БЕУМ-а и менаџер пројекта, десет најбољих финалиста ући ће у осмомесечни програм менторства у ИКТ Хуб-у, док ће у финалу које је планирано у децембру бити изабрана три најбоља тима.


Главни циљ је промовисање решења из концепта паметних градова у Србији и покретање дискусије са циљем развоја овог концепта у нашим градовима. Укупан новчани фонд за најбоље тимове који могу имати по три члана је 10.000 евра, а најбољи тим имаће програм акцелерације у иностранству у трајању од две недеље. Три најбоља тима ући ће у партнерски однос са Теленором, односно та компанија постаће власник 10 одсто новооснованих компанија и дати допринос у дистрибуцији апликација.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 август 2016 22:06
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани