Кућа Добрих Вести

Login

Програм за децу у Музеју афричке уметности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

muzejБЕОГРАД - Током јула и августа, у периоду одмора и летњег распуста, Музеј афричке уметности припремио је кративне радионице за децу и представљање актуелне изложбе за све посетиоце.

 

За све који у Београду проводе лето, Музеј афричке уметности припремио је дупле термине популарних програма и попусте на цене улазница.

 

Сваке среде и недеље од 11 до 13 часова, током јула и августа, у Музеју ће за посетиоце бити одржано представљање актуелне изложбе „Традиционални мурали Африке“. Кустоси Музеја Марија Личина и Драган Мишковић приредиће вођење кроз изложбу, а потом ће посетиоци моћи да погледају и кратак филм о о старом начину градње земљаних кућа у Африци и украшавању зидова кућа сликањем мурала и обликовањем рељефа. Изузетни примери муралског сликарства припадају традицијама народа Нигерије, Гане, Буркине Фасо, Лесота и Јужноафричке Републике, а одликују их различити колорит и мотиви који често представљају симболе плодности и богатства. Као уметничка активност која сликањем оплемењује празне површине зидова и испуњава их значењима и украсима, традиција сликања мурала у Африци открива схватања лепоте, идеала и најзначајнијих вредности заједнице – као што су врлина, морал, понос, идентитет, духовност.

 tapiserija

 

„Афрички мурали:разиграни зидови“

 

У истим терминима када се за одрасле посетиоце одржавају кустоска вођења кроз изложбу - сваке среде и недеље од 11 до 13 часова током јула и августа – за децу се у Музеју организује посебан програм креативних радионица „Афрички мурали: разиграни зидови“ које води Милица Јосимов, вајар. Ове креативне радионице осмишљене су за најмлађе посетиоце као пратећи програм уз актуелну тематску изложбу Музеја “Традиционални мурали Африке” која приказује фотографије афричких кућа са маштовито осликаним зидовима - мотивима животиња, цвећа, цик-цак линијама, тачкицама и разнобојним геометријским шарама. Примери афричких мурала са изложбе биће уједно и инспирација деци да на креативној радионици нацртају кућу у "афричком стилу", обликују мотиве у глини, креирају мини-моделе или прикажу неки од детаља који красе зидове кућа народа Игбо, Гурунси, Ндебеле и Басото.

 

 Изложба „Традиционални мурали Африке“ отворена је 30.12.2014. године, првобитно је планирано да траје до 10. јула 2015. а захваљујући великом интересовању јавности продужена је и трајаће до 1. септембра 2015. године. Ауторка изложбе је Наташа Његовановић Ристић, виши кустос.

 

Уз изложбу су од самог отварања организована бројна кустоска вођења за посетиоце, као и пратећи програми за децу: креативне радионице недељом, радионице у оквиру “Ноћи музеја” и “Афро фестивала 2015”, дечји ликовни конкурс...

 

Током лета, у редовном програму Музеја посетиоци могу погледати сталну изложбену поставку и тематску изложбу “Традиционални мурали Африке” сваког дана и викендом од 10 до 18 часова, цена улазница је 150 динара. За летњи период су у Музеју најављени и посебни програми са промотивним ценама улазница од 100 динара, а обухватају кустоска вођења за све посетиоце и креативне радионице за децу сваке среде и недеље од 11 до 13 часова током јула и августа.

 

Више информација прочитајте ОВДЕ и ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 01 јул 2015 23:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија