Кућа Добрих Вести

Login

TEDx конференција поново у Србији

Оцените овај чланак
(6 гласова)

tedxxxxБЕОГРАД - Едукативни ТЕDx, једна од светски познатих конференција, ове године се поново одржава у Србији.

ТЕDxZemunED заказан је за 13. септембар у Мадленијануму, а пријаве ће почети 1. септембра. Циљ конференције је да се млади подстакну на размишљање о образовању и промене нешто у друштву у којем живе.

Прошле године ову конференцију пратило је стотине гледалаца не само у Србији, него и у читавом региону, захваљујући директном преносу који је обезбеђен. И ове године, сви они који не буду успели да обезбеде присуство на конференцији, моћи ће уживо да је прате преко линка који ће накнадно бити објављен.


Јесте ли знали да су неки од топ девелопера у најчувенијим светским веб компанијама по оригиналној вокацији заправо социолози, професори физичког или правници? Да ли је по вашем мишљењу могуће да се средовечна домаћица, мајка троје деце, запосли у Гуглу или Фејсбуку као софтвер девелопер? Искуство Владимира Лелићанина, једног од говорника ТЕDx конференције показује да било ко може да постане врхунски веб девелопер и да претходно образовање или тренутна професија не одређује критеријум успеха у веб индустрији.

Не учимо ради школе, него ради живота

Како би то изгледало кад бисмо уместо питања ”који ћеш факултет да упишеш?” поставили питање: ”шта ћеш да будеш кад порастеш?” Ово питање ће на ТЕDx конференцији поставити Мирјана Гомилановић, која истиче да једина обавеза коју сваки појединац треба да има јесте заправо да буде срећан. У свом говору, она ће се бавити феноменом избора занимања и објаснити зашто свако од нас рођен да буде срећан.
Ово су само неки од занимљивих говора који ће имати прилике да чују они који буду посетили конференцију ТЕDxZemunЕD. Међу говорницима ће се наћи и други занимљиви предавачи као што су јавности већ добро познати стручњаци Исток Павловић, Србијанка Турајлић….


Из неког разлога, појам запошљавања и образовања су се често супоротстављали кроз историју. Србијанка Турајлић у свом говору осврнуће се на то да ће у новој ери знања кључно бити питање не како образовати појединца да нађе посао него да ли ће он бити у стању да ради нове послове који су пред нама. Она као будућу мисију образовања види обавезу да студентима и ученицима развије способности за опстанак и живот у новом глобализованом свету.

Она скреће пажњу на то да су промене у образовању већ почеле - захваљујући информационим технологијама, традиционалне образовне установе нису више неприкосновене. Не зато што млади сада могу да уче кад год желе и где год да се налазе, него зато што су они схватили да сами могу да креирају свој професионални пут. А то је и најбољи начин да се предвиди сопствена будућност...

 istokkkkk1

Док самообразујући студенти могу у сваком тренутку да промене и коригују "програм" својих студија, у складу са глобалним трендовима, и за то им треба свега 5 минута, факултету је за то потребно минимум годину дана, а често и много дуже. Исток Павловић ће у свом говору причати о томе која је разлика између такозваног self-taught образовања (самообразовања) и формалног образовања на факултетима, одакле самообразујући студенти црпе своје самопоуздање, како потврђују своје знање. Он ће такође указати на то где и како најлакше наћи образовање које није формално, који су најбољи извори за то, као и како користити Фејсбук и Твитер за учење.


Међу говорницима је и Михајло Попеску који ће говорити о томе да ли свет бизнис школа и свет реалног пословања и привреде могу да се сретну и на тај начин реше многе нескладе који данас постоје на тржиту наше земље. Михајло Попеску - тренутно је докторант на Nottingham University Business School, у области маркетинга. Предавао је истраживачке методе на редовним и последипломским студијама на Универзитету у Нотингему и Универзитету у Лестеру.

 mihajlopopeskuuuuu

Заједно можемо све

Ако у нашој земљи доста ствари не функционише, зашто се не фокусирамо више на ствари које већ раде, добро функционису и дају резултате, запитао се Милан Новаковић, који ради у Microsoft Development Center Serbia на развоју кључних cloud технологија као Senior Development Lead.

On сматра да Србија може реално да буде Сингапур, Јузна Кореја или Израел, уколико искористи своје потенцијале у ИТ-ју. То значи да људи живе нормално, тј. да могу да купе кола, стан, иду на путовања, да учествују у светски важним пројектима… Kao говорник на ТЕDx конференцији покушаће да објасни како детету из Дољевца, које је километрима далеко, може помоћи неко ко се случајно налази сада на тој конференцији, и то само спомињањем неких мотивишућих и инспиративних животних прича и успеха у ИТ-ју. Дете из Дољевца затим окупи тим и покрене пројекат за решење проблема неког ко му је то можда успут и несвесно споменуо, а за његов пројекат рецимо чује представник неке компаније... Заједно можемо направити невероватне ствари, поручује Милан Новаковић.
Више о говорницима погледајте овде.


Конференцију су подржали FoodPanda, SBB, Ernst & Yоung, Doncafe, Центар за промоцију науке и СWА тим.
FoodPanda ће ове године вечером наградити победника који пошаље најиспиративнију фотографију са логоом TEDxZemunED, у оквиру конкурса који је отворен. Припремљене су и друге занимљиве награде, а више информација о конкурсу заинтересовани могу сазнати на сајту на www.tehzemuned.net

Како је изгледало прошле године погледајте на следећем линку.

Кућа добрих вести ће као медиј који подржава младе у Србији и њихово напредовање и едукацију бити и медијски спонзор овог важног догађаја. Наша главна уредница Агнеза Трпковски је била и сама један од учесника конференције ТЕDx Belgrade 2012. године где је говорила о значају ширења добрих вести и свом залагању да на насловним странама наших новина буду млади и њихови успеси. Више о томе шта су она и остали говорници говорили те године, прочитајте овде.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 30 август 2014 23:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија