Кућа Добрих Вести

Login

Изложба "Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

djordje3333БЕОГРАД - У Историјском музеју Србије отворена је изложба "Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију" – мултимедијални музејски пројекат поводом обележавања 160. годишњице од рођења славног научника.

 

На изузетној студијској изложби "Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију" премијерно, највећи je део заоставштине познатог физичара и астронома из Историјског музеја Србије.

 

То су експонати прикупљани деценијама који се чувају у посебном фонду. Изложени су лични предмети, архивска грађа, његове фотографије, позитиви и негативи Сунца урађени на стаклу.

 

Радни кабинет професора Станојевића реконструисан је, у инсценираној атмосфери, сазнајемо и о личним афинитетима о пријатељству и сарадњи са Николом Теслом.

 

Посебна атрактивност поставке јесу пројекције – светлосне инсталације, а које на савремен начин дочаравају значај Станојевићев рад.

 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је званично изложбу у петак, 12 јануара.

 

Он је позвао јавност, пре свега младе људе да погледају изложбу и сазнају ко је био Станојевић.

 

Неправедно заборављена личност наше науке биће им можда надахнуће да се баве науком, оценио је Вукосављевић.

 

Он је навео да је Ђорђе Станојевић био пионир електрификације и индустријализације Србије, добротвор и задужбинар, аутор првих научних радова из астрофизике и аутор најстарије сачуване фотографије у боји у Србији "Циганче са виолином".

 

Директор Историјског музеја Србије Душица Бојић подсетила је и да је Станојевић заједно са Николом Теслом, заслужан за изградњу пет хидроелектрана у Србији.

 

Изложба је савремени мултимедијални музејски пројекат подстакнут обележавањем 160-годишњице рођења славног научника, а биће отворена до краја септембра 2018. године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 13 јануар 2018 21:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија