Logo
Одштампајте ову страницу

Концерт: Иринина магија на харфи

Оцените овај чланак
(1 Глас)

irinaaaaaaБЕОГРАД – Ирина Пејоска, млади виртоуз на харфи, одржаће 18. јануара концерт у Матици исељеника и Срба у региону.

 

Ирина путује у Џакарту крајем јануара ове године и тамо ће свирати програм који представља и београдској публици у свечаној сали Матице исељеника и Срба у региону, у четвртак, 18. јануара, од 19 сати.

 

Ирина живи у Београду и од 10. новембра 2017. има петнаест година. Похађа Савремену гимназију и упоредо иде и у средњу Музичку школу ”Станковић” на којој је прошле године, као матурант основног музичког образовања на одсеку за харфу, проглашена Ђаком генерације.

 

Највише воли своју породицу, харфу па историју.

 

Препричала нам је чудесан догађај од пре 3500 година.

 

У то прадавно време, становници Акадског краљевства, освајачи Кедрове шуме и Сребрних планина, оставили су у древном граду Угариту (на тлу данашње Сирије) запис магијске песме. Запис те мелодије, данас познате као Хуритска химна, дешифрован је прошлог века са 29 древних таблица. Тако је откривена арија лирике давнина, песма која је била посвећена сиријској лунарној богињи Никал, жени бога Месеца. На таблицама испод нотног записа, остала су уклесана упутства о начину извођења на – харфи.

 

Уз помоћ овог линкa можете чути хуритску култну песму из старог Угарита. Изводи је Мајкл Леви, композитор и музичар, познат по реконструкцијама древне музике и њиховом извођењу.

 

Мислим да су Месец и његова богиња Никал учинили да волим Три ноктурна, три ”ноћне музике” Клода Дебисија. Волим да га слушам и волим да свирам све његове композиције које сам до сада имала на програму.

 

Историја и мама су учиниле да волим харфу. Јер, најпре сам свирала виолину. Харфа је старији инструмент. Захваљујући мами, која је професорка харфе, свакодневно сам слушала звуке инструмента на којем је некада давно свирана Хуритска химна из древног Угарита.

 

Програм:

 

J. Thomas                   The Minstrel s Adieu To His Native Land

  1. A.Zabel

G. B. Pescetti            Sonata in c-minor            Allegro vigoroso

                                                                                      Andantino espressivo

                                                                                      Presto

C. Debussy                 Clair de Lune

A. Durand                   Premier Valse Op.83

C. Schuetze                               A Spring Thought

J. Guridi                      Viejo Zortzico

R. Glier                        Impromptu

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 13 јануар 2018 20:13
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015