Кућа Добрих Вести

Login

Кустендорф средином јануара

Оцените овај чланак
(4 гласова)

najakusset454545БЕОГРАД - Једанаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 16. до 21. јануара 2018. године у Дрвенграду, на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО.

 

 

Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег Кустендорфа.

 

Министар Владан Вукосављевић на конференцији за новинаре одржаној тим поводом истакао је да је "Кустендорф" једна од најзначајнијих и најважнијих манифестација којом се Србија дичи, због чега улагања у фестивал чине важан сегмент културне политике.

 

 

Он је приметио да листа гостију "Кустендорфа" претходних 10 година представља енциклопедију најзначајнијих филмских стваралаца, а сам фестивал је "место сусрета оних на врху и оних који се ка том врху пењу".

 

Вукосављевић је Мећавник и Кустуричину мисију упоредио са Андрићевим хајдуком Стојаном из приче "Велетовци", приметивши да Кустурица није попут хајдука Стојана сам у тој својој борби проти "Турака" - против тривијалности, јефтине забаве, неквалитетних садржаја, већ окупља сличне гласове, претварајући  Мећавник у једну од "кула светиља".

 

Кустурица се надовезао да његов живот јесте једна врста специфичне хајдучије "робинхудовског типа" и додао да је од недођије направио дестинацију са жељом да своју добит од кинематографије и музике претвори у општу.

 

Такмичарски програм једанаестог Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф ће се састојати од двадесет и једног филма домаћих и иностраних аутора. За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Холандије, Кине, Либана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Израела, Француске, САД, Хрватске, Мексика, Јордана и са Филипина. Међународни жири чине председница жирија Роса Атаб, продуценткиња, и професори Властимир Судар и Серж Регур. Награду „Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће Иштван Борбаш.На конкурс је пристигло више од 600 филмова, а у селекцији су се нашли филмови који се издвајају по стилу, техничком умећу и аутентичном погледу на свет.

 

У оквиру „Савремених тенденција“  биће приказани неки од најбољих филмова новије продукције. Фестивал ће отворити редитељ Рубен Остлунд, кански победник, са филмом „Сквер“. Гост другог фестивалског дана биће прослављени редитељ Паоло Сорентино са контроверзном серијом „Млади папа“, док ће у оквиру „Ретроспективе великана“ бити приказани његови награђивани филмови. У „Савременим тенденцијама“ наћи ће се и филмови „Никада ниси заиста био овде“ редитељке Лин Ремзи,  који ће на радионици представити продуценткиња Роса Атаб, затим, филипински филм „Рикша“, добитник „Златног пехара“ у Шангају, бугарски филм „Правци“, кинески филм „Сунце које може да помера планине“, као и француско-белгијски филм „Верност”. Разговоре са студентима водиће редитељи ових филмова: Паоло Виљалуна, Стефан Командарев, Ћијан Вон и Микаел Роскам.

 

Ретроспектива великана биће посвећена истакнутим филмским уметницима, глумцу Александру Берчеку и режисеру Паолу Сорентину, а у овом програму биће приказана и два југословенска филма из 1967. године: филм „Бреза” Анте Бабаје и „Празник” Ђорђа Кадијевића.

 

Фестивал Кустендорф у оквиру пратећег програма представиће публици два нова филма млађих аутора: „Песма језера Свеј” Арија Голда и документарац Танкреда Рамона „Нема богова, нема господара: историја анархизма”.

 

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувени ноћни живот Кустендорфa. На свечаном отварању фестивала наступиће Гeри Лукас, амерички гитариста са богатом музичком каријером која је обележена сарадњом са Леонардом Бернштајном, Џефом Баклијем, Ником Кејвом, Лу Ридом и многим другима. Јапански бенд „Јапалкан“ наступиће након Геријевог перформанса. Такође, гости Кустендорфа међу првима ће чути нумере са новог албума Емира Кустурице и „Но смокинг оркестра“ на концерту другог фестивалског дана. Музички програм обогатиће и наступи „Влатко Стефановски трио“, француског бенда „Барбо“ и легендарног српског рок бенда „Бајага и инструктори“.

 

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф  је један од ретких фестивала на свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника, а који угошћава прослављене ауторе, глумце и музичаре те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.

 

Извор: Кућа добрих вести/Министарство културе


Последњи пут измењено четвртак, 11 јануар 2018 14:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија